Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gunhilde ny attraktion på Listerlandet

HÖRVIK Fritids- och fiskebåtarna i Hörviks hamnbassäng fick i helgen sällskap av en nytillverkad och samtidigt historisk klenod. Vikingaskeppet, Gunhilde, ska bli en ny turistattraktion på Listerlandet.
Sölvesborg • Publicerad 5 juni 2001

Den 18 meter långa träbåten har sin förlaga i det vackra vikingaskeppet som på 1880-talet grävdes fram i norska staden Gokstad som fått ge namn åt den kulturhistoriska skatten.

Originalet är större Hörviks Gunhilde och det finns ytterligare detaljer som skiljer skeppen åt.

Annons

Båten är tillverkad av en grupp entusiaster i nordöstra Skåne. Bengt Romell som har många års erfarenhet av varierande bygge i trä tog initiativet till det spännande båtbygget efter den kraftiga höststormen 1999.

> Många intresserade

Ryktet om att Bengt Romell var i färd med att bygga en kopia av ett vikingaskepp av stormfällt virke spred sig snabbt.

Förutom släkt och nära vänner har med tiden ett större antal personer engagerat sig i båtbygget. Alla som varit med och byggt båten, som till största delen är tillverkat i gran, har fått andelar i det vackra skeppet.

– Jag är nöjd med båten även om det alltid finns detaljer som man från början tänkt skulle vara annorlunda, säger Bengt Romell.

Närheten till många fina utflyktsmål fick honom och de övriga deltagarna bakom bygget att välja Hörvik som hemmahamn.

> Båten döps senare

Inför lördagens sjösättningen påbörjades lastningen av båten redan vid femtiden på morgonen i Norra Strö. Vid niotiden var båten framme i hamnen i Hörvik.

Det återstår fortfarande en del arbetet med att få båten klar. Senare i sommar ska båten döpas och därefter väntar utflyktsturer med Gunhilde.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons