Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Håller målet för arbetslösheten

SÖLVESBORG År 2000 blev ett framgångrikt år för bekämpningen av arbetslösheten i Sölvesborg. Som minst var den öppna arbetslösheten i kommunen nere i under tre procent. Idagsläget ligger siffran kring regeringens mål på fyra procent.
Sölvesborg • Publicerad 20 januari 2001

Det finns alla anledningen för Håkan Söderbom, chef för arbetsföreningen i Sölvesborg, att känna sig nöjd med kommunens arbete med att minska arbetslösheten i Sölvesborg. Antalet heltidsarbetslösa minskade under förra året med nästa 200 personer från 600 vid årsskiftet ner till 350 personer. Lika ljus är bilden över det sjunkande antalet långtidsarbetslösa som vid årskiftet var 50 personer. Föregående årsskiftet var siffran 150 personer.

– Det är mycket positivt att även de som varit arbetslösa länge får chansen att ta del av högkonjunkturen, menar Håkan Söderbom.

Annons

> Samarbete

Håkan Söderbom tror att en viktig nyckel till det goda resultat är samverkan på alla plan i samhället. Det finns en lång tradition av samarbete för att bekämpa arbetslöshet i Sölvesborg. Det samma gäller för att råda bot på eventuell brist på personal med särskilda kunskaper. Idag sker regelbundna kontakter mellan bland andra arbetsförmedningen, kommunen, försäkringskassan och det privata näringslivet.

> Jobb på Internet

Under gårdagen fanns 15 jobb att söka i Sölversborg via arbetsföreningens hemsida, Platsbanken. Enligt Håkan Söderbom är det just nu ovanligt många lediga jobb inom den offentliga sektorn och spridningen på branscher och krav på kvalifikationer varierar. Bland annat söker arbetsgivare i kommunen just nu en kock och ett restaurangbiträde. Det finns ett ledigt jobb som läkare och flera lediga tjänster som fritidspedagog.

Att söka jobb på egen hand med hjälp internet är något som kommer mer och mer. I framtiden räknar arbetsförmedningarna med att de arbetssökande och förmedlaren ska kunna sköta en stor del av den regelbundna kontakten via en dator. När det behövs, eller för den som inte är intresserad finns fortsättningsvis möjligheten till personliga möten och kontakter.

Trots att förekommit kritik mot arbetsmarknadsinsatsen aktivitetsgarantin är erfarenheten i Sölvesborg positiv. Insatserna började tas i bruk under inledningen av hösten och idag har 20 procent av dem som tagit del av insatsen fått ett vanligt förvärsarbete.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons