Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hamnen på Hanö byggs om

HANÖ Det är nu klart för byggstart i hamnen på Hanö.
–Nästa vecka sätter vi igång. Första steget blir att flytta på fyra sjöbodar, berättar Verne Olofsson, ordförande i Hanö Hamnförening.
Allt tyder på att sölvesborgarna Mona Månsson och Ulf Hansen bildar det krögarpar som från maj månad kommer att driva den nya affärs- och serveringsverksamheten på ön.
Sölvesborg • Publicerad 9 mars 2001

Om en vecka råder full aktivitet i hamnen på Hanö. Något försenat, till följd av den envisa vinterväderleken, väntas bygget av butiks- och serveringslokalerna nu kunna inledas. Bakom projektet står Hanö Hamnförening och Hanö Byalag, som haft tankar på ett nybygge för affär och servering ända sedan dåvarande butiken på ön i september 1999 tvingades lägga ner.

–Vi har arbetat för detta under närmare två års tid. Det känns bra att byggstart nu närmar sig, berättar Verne Olofsson.

Annons

Han för fram att bygglov är klart sedan en dryg vecka tillbaka. Vidare har Länsstyrelsen i Blekinge beviljat strandskyddsdispens för bygget samt gett klartecken för flytt av fyra befintliga sjöbodar i hamnen.

> Bekanta med Hanö

Efter att ha gått igenom de olika anbud som kommit in, fastnade Hanö Hamnförening och Hanö Byalag slutligen för firman Kennys Bygg i Gammalstorp. På onsdagen mötte representanter från de två föreningarna byggmästaren Kenny Olofsson för att tala kring det stundande projektet.

– Vi beslutade oss för att anlita den aktuella firman eftersom de är bekanta med ön sedan tidigare. Bland annat stod de bakom fjolårets tillbygge av hembygdsgården, berättar Verne Olofsson.

Innan första spadtaget tas kommer fyra av sjöbodarna på hamnplan att flyttas för att bereda plats åt den cirka 100 kvadratmeter stora butiks- och serveringsbyggnaden. Sjöbodarna i fråga skall föras till en ny plats i hamnen.

> Får bidrag

Byggnaden kommer att delas in i tre avdelningar enligt det förslag som ritats av stadsarkitekt Jan Lagerås. De skilda utrymmena utgörs av affär, kök samt servering. Mot kajen planeras dessutom en uteplats att anläggas. Utöver affärs- och serveringsverksamheten är det tänkt att fastigheten skall kunna fungera som en informationsplats för turister.

–Bygget kostar 1,3 miljoner kronor. I onsdags blev det klart att vi erhåller ett ekonomiskt stöd på 600.000 kronor för projektet. Det rör sig om bidrag från länsstyrelsen och EU-medel, säger Verne Olofsson, och berättar att projektet annars kommer att finansieras av Hanö Hamnförening och Hanö Byalag via ett gemensamt banklån.

Lagom till turistsäsongen, i mitten av maj månad, väntas affärs- och serveringslokalerna stå klara.

– Det får ej dröja längre än så. Före sommaren måste vårt krögarpar få en möjlighet att komma ut här och känna sig för, menar Verne Olofsson.

Annons

> Krögarpar

Paret det handlar om är sölvesborgarna Mona Månsson och Ulf Hansen, som sedan ett och ett halvt år tillbaka driver verksamheten i korvkiosken vid Rimi Stormarknad i Sölvesborg.

– Allt är ännu inte klart, men om det går som tänkt kommer vi att driva affären och serveringen på Hanö, berättar Mona Månsson.

Själv kommer hon ursprungligen från Kristianstad och har erfarenhet av arbete både i affär och på restaurang. Ulf Hansen är sölvesborgare med en bakgrund bland annat inom fiske.

Mona Månsson berättar att det planenligt är husmanskost som kommer att gälla i serveringen på Hanö. Vidare antyder hon att vissa maträtter sannolikt kommer att präglas av närheten till havet.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons