Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Handbollen föder gott samarbete

SÖLVESBORG Under drygt en månad är Tabile Daniso ifrån Sydafrika på besök i Sverige för att studera svensk handboll. Tillsammans med Mats Magnusson, handbollsprofil från Hällevik, arbetar han inom ett SIDA-projekt som syftar till att med handbollens hjälp väcka engagemang och främja samarbete mellan människor .
Sölvesborg • Publicerad 10 januari 2001
Tabile Daniso och Mats Magnusson menar att arbetet med handbollen i den sydafrikanska provinsen hjälper till att föra människor samman och skapa ett engagemang.
Tabile Daniso och Mats Magnusson menar att arbetet med handbollen i den sydafrikanska provinsen hjälper till att föra människor samman och skapa ett engagemang.Foto: Henrik Brandberg

I sex år har Mats Magnusson arbetat med ett projekt i Sydafrika i samarbete med SIDA och Svenska Handbollsförbundet. Projektet har bland annat som mål att utbilda ledare och starta handbollsklubbar samt regionförbund i en av Sydafrikas fattigare provinser, Eastern Cape, som ligger i sydöstra delen av landet. I det syftet har Tabile Daniso, som till vardags fungerar som tränare och samordnare för en av regionens provinser, kommit till Sverige för att studera hur man i Sverige organiserar klubbar, förbund och turneringar. Men det är inte bara ett idrottsligt utbyte.

–Det handlar också om att lära sig om varandras kulturer, berättar Tabile Daniso.

Annons

> Skapar engagemang

Han berättar att handbollen i en provins där arbetslösheten på vissa håll ligger på närmare 80 procent fyller en viktig funktion.

–Det finns många som känner sig uppgivna, men handbollen får dom att aktivera sig. Det skapar ett engagemang och en känsla att det går att göra något åt situationen om man arbetar tillsammans, förklarar han.

Mats Magnusson berättar vidare att flera spelare från provinsen kommit med i det sydafrikanska landslaget, något som han menar kan fungera som positiva exempel för andra på att det finns andra möjligheter än passiviserande arbetslöshet.

Under sin vistelse i Sverige ska Tabile Daniso hinna med mycket. Han ska bland annat upp till Östersund på utbildning och vara med vid Sverige Cupen i Katrineholm, en nationell handbollsturnering för ungdomar födda 1985. Han ska även se en landskamp mellan Sverige och Frankrike i Halmstad. Så när han återvänder till Sydafrika i slutet av januari lär det vara med många nya erfarenheter i bagaget.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons