Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hanöhus begär sig i konkurs

HÄLLEVIK Efter bara drygt ett år tvingades i går krögarparet Jan och Inger Lundmark att kasta in handduken och begära Hanöhus rörelsebolag med ca 15 heltidsanställda i konkurs med nära två miljoner i skulder.
Direkt efter att konkursförvaltare Lars Werner pratat med personalen och informerat sig om läget beslöt han att från och med i dag stänga restaurang- och konferensanläggningen tills vidare.
Sölvesborg • Publicerad 17 januari 2001

– Jag kan inte ta på mitt ansvar som konkursförvaltare att dra på konkursboet ytterligare kostnader genom att driva anläggningen på sparlåga mitt under en lågsäsong, motiverade Lars Werner sitt beslut.

Det betyder att så fort de sista hotellgästerna i dag checkar ut kommer hela anläggningen att stängas.

Annons

– Vi kommer också att ta kontakt med ett par företag som måste boka om sina konferenser till någon annan anläggning, berättar konkursförvaltaren.

> Kom som en chock

Det var kl. 10.30 i går som krögarparet Jan och Inger Lundmark informerade personalen om den konkursansökan som de tvingats lämna in till tingsrätten. För personalen kom konkursen som något av en chock.

– Visserligen hade vi hört en del rykten. Men vi trodde inte att det var sant eftersom vi hade långtgående planeringar, förklarade restaurangchefen Jan Morin efteråt.

> Ville jämka hyran

Jan och Inger Lundmark berättar i sin tur att deras beslut att begära rörelsebolaget i konkurs fattades så sent som i söndags eftermiddag. Detta sedan de inte lyckats träffa en uppgörelse med fastighetsägaren Tonnie Rittstam om att jämka hyran samt lösa problemen med bland annat värme- och ventilationsanläggningarna i både konferenshotellet och restaurangen

– Det krävs att hela anläggningen är tip top om vi ska kunna locka till oss gäster. Annars är det som att köra bil utan motor, menade Jan Lundmark.

Krögarparet berättar att även om Tonnie Rittstam under året har rättat till en del anmärkningar återstår det en hel del till att göra. De tog därför i november kontakt med advokaten Gustaf Wahlberg som hjälpte dem att göra upp ett förslag till uppgörelse med fastighetsägaren. Men när de inte lyckades få igenom sina krav hade de inget annat val än att begära rörelsebolaget i konkurs.

> Dålig start

Även om resultatet inte blev så bra för krögarparet under deras första halvår med även en dålig sommar, säger de sig vara nöjda med hösten.

Annons

– Hotellomsättningen ökade då med hela 30 procent. Vi höll också på att jobba in oss på tyska marknaden och såg positivt på framtiden, berättar de.

> Upp till Rittstam

Efter att i går ha gått husesyn på Hanöhus ger konkursförvaltare Lars Werner krögarparet rätt i att Hanöhus med dess 89 hotellrum samt konferenslokaler och restauranger är i behov av en rejäl upprustning.

– Värme- och ventilationsanläggningarna är under all kritik. I den stora restaurangen behöver också den gamla nålfiltsmattan bytas ut och lokalerna fräschas upp, tycker han.

Ändå är konkursförvaltarens uppfattning att stängningen av Hanöhus bara är tillfällig.

– Men eftersom Tonnie Rittstam som fastighetsägare också äger alla inventarier anser jag att det inte är min utan hans skyldighet att hitta någon som nu vill ta över driften så att Hanöhus kan starta på ny kula igen, säger han.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons