Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hårt tryck på villamarknaden

SÖLVESBORG Det är hausse på fastighetsmarknaden i Sölvesborg. I de centrala delarna är det rykande åtgång på villor, som ofta går för över miljonen. Priskurvan för fritidshus pekar också uppåt och mäklare på orten talar om en attitydförändring och naturliga förutsättningar som några av förklaringarna bakom trenden.
Sölvesborg • Publicerad 9 januari 2001
Ett exempel på prisläget i de centrala delarna av Sölvesborg är den här fastigheten belägen på Västra Storgatan där det begärda priset var 1,150 miljoner.
Ett exempel på prisläget i de centrala delarna av Sölvesborg är den här fastigheten belägen på Västra Storgatan där det begärda priset var 1,150 miljoner.Foto: Olle Ohlsson

Peter Lindborg, fastighetsmäklare i Sölvesborg, talar om att det skedde ett trendbrott för ett par år sedan, något som tycks hålla i sig.

–Som det ser ut nu kommer prisstegringen att fortsätta, säger han.

Annons

Han förklarar vidare att det i det närmaste råder brist på villor i centrala Sölvesborg, vilket också pressar upp priserna till nivåer på över miljonen.

–Så fort jag får in ett centralt hus säljs det direkt, berättar han.

> Attitydförändring

Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån har huspriserna i länet under det senaste året ökat med 10 procent, vilket är högre än riksgenomsnittet på 7 procent. Siffror från Mäklarsamfundet visar på en ännu kraftigare ökning för fritidshus, något Peter Lindborg känner igen. Han säger sig ha märkt av en väldig efterfrågan, och identifierar en attitydförändring till länet som en av de bakomliggande orsakerna.

–Tidigare var Blekinge förknippat med negativa saker som arbetslöshet. IT-sektorn i östra Blekinge har inneburit ett lyft för hela länet och skapat en mer positiv attityd till länet.

Han menar också att de naturliga förutsättningarna med det havsnära läget har stor betydelse liksom goda kommunikationer. Sölvesborgs stadsmiljö gör enligt honom också att folk lockas till staden och han menar att staden verkligen vunnit på att förädla det som finns.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons