Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hon sägs upp efter 38 år vid tingsrätten

SÖLVESBORG · Nedläggningarna av tingsrättens avdelningar kommer nu slag i slag. Redan på måndag mister domstolen sin inskrivningsavdelning som då flyttas över till Hässleholm.
– Det känns vemodigt, tycker domstolssekreterare Birgitta Johansson, som i dag stämplar sina sista registeringar efter 38 år i statens tjänst.
Sölvesborg • Publicerad 8 juni 2001
Efter 38 år i domstolsverkets tjänst kommer Birgitta Johansson i dag att stämpla in inskrivningsavdelningens sista registreringar. ? Det känns vemodigt, säger hon om nedläggningen.
Efter 38 år i domstolsverkets tjänst kommer Birgitta Johansson i dag att stämpla in inskrivningsavdelningens sista registreringar. ? Det känns vemodigt, säger hon om nedläggningen.Foto: 

Eftersom Birgitta Johansson valt att inte följa med vid flytten till Hässleholm väntas hon också i dag få uppsägningen i sin hand av lagman Peter Rosén. Hans beslut har varit att se hennes avdelning som en särskild enhet och därför har Birgitta inte fått möjlighet att som de flesta av hennes kolleger söka en annan tjänst inom den nya domstolsorganisationen i Blekinge.

– Tingsrätten har i alla år varit som mitt andra hem. Därför känns det hårt, tycker Birgitta som är besviken på facket ST/Domstol.

Annons

– Jag tycker att facket struntat i mig genom att inte driva frågan ”sist in-först ut” till sin spets.

> Älskar sitt jobb

Hon berättar att hon alltid bott i närheten av tingshuset där hennes far, kommunalrådet Lars Persson, på sin tid var nämndeman.

– Häradshövdingen Torsten Myrlands barn var också mina bästa lekkamrater.

Efter realen och kvällskurser i en handelsskolan var hon 19 år gammal när hon fick jobb på domstolens målavdelning.

Senare fick hon ansvaret för inskrivningsavdelningen som sysslar med såväl lagfarter som inteckningar samt även bouppteckningar.

– Jag har älskat mitt jobb och därför känns det inte roligt, säger Birgitta Johansson, som bor bara tre minuters cykelväg från sin arbetsplats och alltid kunnat cykla hem och äta sin lunch.

> Tråkig födelsedag

Hon ser det också nästan som ett hån att hon fyller 58 år på måndag när hennes avdelning läggs ner.

– Det blir inget glatt fördelsedagsfirande för min del, konstaterar Birgitta, som då måste gå till jobbet och rensa ut och packa ihop allt som hon har kvar på sitt arbetsrum.

Annons

Birgitta Johansson berättar att hon kommer att sakna alla sina arbetskamrater, däribland Margita Fröberg på målkansliet och Agneta Dahlman i kassan. Så har de tre också jobbat ihop sedan 1969.

– Jag kommer även att sakna alla mäklare och bankfolk som jag haft nästan daglig kontakt med i jobbet.

> Bara början

Nedläggningen av inskrivningsavdelningen är bara en första början. Sista juni försvinner hela domstolen och fortfarande är det ovisst vad den kulturmärkta tingshusbyggnaden av kändisarkitekten Gunnar Asplund ska användas till.

– Mitt förslag är att kommunen tar över byggnaden och skapar ett museum. Jag ställer i så fall gärna upp som museiföreståndare, säger Birgitta Johansson.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons