Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ingolf i rätten i februari

SÖLVESBORG Den från i fjol uppskjutna huvudförhandlingen mot rockarrangören Ingolf Persson kommer i nästa månad att på nytt återupptas vid tingsrätten i Sölvesborg. Åtalet mot rockarrangören gäller grovt bokföringsbrott. Men åklagaren får klara sig utan sitt norska huvudvittne som via sin advokat begärt garantier på att få minst 50.000 kronor i ersättning för att ställa upp.
Sölvesborg • Publicerad 12 januari 2001

– Så mycket pengar kan vi inte betala. Även om det hade underlättat om vi fått hit honom har vi inga lagliga möjligheter att tvinga någon från ett annat land att komma till Sverige och vittna, säger kammaråklagare Christer Almfeldt.

Det var Christer Almfeldt som var åklagare vid den första huvudförhandlingen som hölls i slutet av april förra året. En rättegång som fick en överraskande vändning. Strax innan förhandlingen kom Ingolf Persson och hans försvarare med en handling som de ansåg bevisade rockarrangörens oskuld och vart en försvunnen miljon tagit vägen vid 1997 års rockfestival i Karlshamn.

Annons

I det läget valde kammaråklagare Christer Almfeldt att begära att huvudförhandlingen skulle skjutas upp för att kunna kontrollera handlingen och göra en kompletterande förundersökning.

> Försvunnen miljon

Till den kommande huvudförhandlingen den 13 februari i Sölvesborg har åklagarsidan försökt få en representant från norska nöjesbolaget Pure Entertainment AS att vittna. Detta för att få klarhet i vart den miljon tagit vägen som det norska bolaget lånade ut till Ingolf Persson inför 1997 års rockfestival. Pengar som enligt uppgörelsen skulle återbetalas strax efter festivalen och då med 375.000 kronor i ränta. I rockfestivalens bokföring fanns dock denna miljon varken upptagen som tillgång eller skuld i verksamheten.

Den verifikation på nära en miljon kronor som försvaret helt överraskande presenterade vid den avbrutna huvudförhandlingen i april förra året vägrar åklagarsidan nu att godkänna.

– Eftersom den inte är bokförd är den inte heller giltig, förklarar Christer Almfeldt.

> För dyrt!

Det är via sin advokat Jörgen Makholm som Pure Entertainments representant begärt garantier på att få minst 50.000 kronor i ersättning för att medverka i utredningen och att vittna. Hans motivering är att det skulle bli ett omfattande och kostsamt arbete att ta fram svaren på alla frågorna. Pengar som varken svensk polis, åklagarmyndighet eller tingsrätten vill betala.

Därför får chefsåklagare Tommy Clevenhult som väntas bli åklagare vid rättegången nöja sig med att kalla in två andra vittnen, en redovisningskonsult och redovisningsassistent som båda hjälpt rockfestivalen med bokföringen.

Vid huvudförhandlingen kommer det inte bara att handla om den försvunna miljonen. En annan åtalspunkt mot Ingolf Persson gäller 14 olika verifikationer om sammanlagt 374.500 kronor som enligt åklagaren blev bokförda ett halvår för sent.

> Gick i konkurs

Annons

För Ingolf Persson blev 1997 års rockfestival i Karlshamn ett stort ekonomiskt bakslag. Det slutade med att hans båda inregistrerade firmor I.P.M Promotion och I.P.M. Concerts gick i konkurs med en brist i boet på 1,7 miljoner kronor. Dessutom blev han försatt i personlig konkurs.

Dessa konkurser ledde till att polis och åklagare började nysta i rockfestivalens ekonomi. Resultatet blev en över 250 sidor lång förundersökning.

Trots det ekonomiska bakslaget och den kommande huvudförhandlingen har Ingolf Persson fortsatt med sina rockfestivaler som de tre senaste åren varit förlagda till Norje. Han har dock efter den misslyckade Karlshamnsfestivalen överlåtit det ekonomiska ansvaret till olika danska bolag.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons