Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Jag trodde de skulle döda mig"

NORJE · Ansiktet är uppsvällt och hela kroppen ömmar efter den brutala misshandel som direktör Curt Lagerberg utsattes för när de maskerade rånarna bröt sig in i hans och familjens bostad i Norje.
– Jag trodde att de skulle döda mig, berättar Curt Lagerberg, som blev slagen både i ryggen och huvudet med en kofot.
Sölvesborg • Publicerad 8 juni 2001

Efter rånet natten till i tisdags har Curt Lagerberg fått lämna sjukhussängen och åka hem.

– Jag kan tacka min sambo Agata för att jag lever. Hade hon inte berättat för rånarna var kassaskåpsnycklarna fanns hade de förmodligen dödat mig, berättar han när Sydöstran i går knackade på och fick en pratstund med honom.

Annons

> Familjen sov

Det var via ett takfönster på andra våningen som rånarna vid tvåtiden på natten bröt sig in i hans hus. Curt Lagerberg, hans sambo och hennes 15-årige son Lukas låg och sov när de plötsligt blev överrumplade av de maskerade rånarna.

–Jag trodde inte att det var sant när jag vaknade av att de mörklädda rånarna stod lutade över min säng och lyste på mig med ficklampor.

> Som en gangsterfilm

Han berättar att han i den skumma belysningen inne i rummet uppfattade att det var tre eller fyra främmande figurer som trängt sig in.

– Allt var så overkligt att jag upplevde det som om jag tittade på de värsta gangsterfilm.

Sedan började misshandeln för att få honom att avslöja var han hade sina kassaskåpsnycklar till kontoret på nedervåningen.

– De höll säkert på att boxa och misshandla mig i 20 till 25 minuter. Jag blev också slagen i både ryggen och huvudet med en kofot.

> Höll på att kvävas

Curt Lagerberg berättar att han trodde att hans sista stund var kommen när en av männen höll honom för både näsan och munnen med ett hårt grepp så att han inte fick någon luft.

Annons

– Jag var nära att kvävas och hade nästan gett upp när han till min lättnad släppte mig och jag kunde få luft igen.

Trots den brutala misshandeln vägrade Curt Lagerberg hårdnackat att avslöja var han hade gömt sina kassaskåpsnycklar. Hans sambo som från ett angränsande sovrum hörde hans skrik och stön stod till slut inte ut längre.

– Hade hon inte hjälpt mig genom att tala om var kassaskåpsnycklarna fanns hade jag förmodligen inte levt i dag.

> Bands med el-sladdar

Innan rånarna försvann med sitt byte blev familjen bundna med bred tejp och el-sladdar.

– Tejpen måste de ha haft med sig. El-sladdarna som de använde sig av kom från våra egna bordslampor. De slet bort sladdarna så våldsamt att det bara blixtrade till.

Allt som allt räknar Curt Lagerberg att rånet tog en halvtimme. Efter ca tio minuter lyckades Lukas, 15, komma loss och sedan hjälpte han sin mamma att befria sig från tejpen och sladdarna.

Så fort alla tre var befriade ringde sambon till polisen och Curt Lagerberg fördes i ambulans till Karlshamns lasarett.

Då var rånarna redan spårlöst försvunna och är fortfarande på fri fot.

> Välplanerat rån

Annons

Curt Lagerberg tvekar inte när han säger att rånet mot honom och hans familj måste ha varit noga planerat.

– Männen som bröt på utländska slog till strax efter att en första kycklingtransport från mitt intilliggande fjäderfäslakteri kört iväg. Varje natt patrullerar också Falcks väktare området och kommer då i sina bilar på olika tider.

Något som tyder på att rånarna varit och rekognoscerat innan de slog till visar också att de kände till att det fanns tjuvlarm på bottenvåningen där han har sitt kontor.

Curt Lagerberg berättar han efter den här händelsen tänker förbättra säkerheten för att han och hans familj ska kunna sova tryggt. Eller som han säger:

– Nu gäller det att skydda sig. Frågan är bara hur man ska bära sig åt för att stänga rånarna ute.

När Sydöstran frågar om han vill ställa upp på en bild för att visa sina skador avböjer Curt Lagerberg vänligt men bestämt.

– Inte som jag ser ut, säger han med ett leende som måste smärta i hans svullna och blåslagna ansikte som påminner om en proffsboxares efter en hård 15-rondersmatch.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons