Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kapade kommunens träd – krävs på miljonbelopp

Havsutsikten skymdes lite dumt av 20-tal träd. Villaägaren tog därför hjälp av en såg. Problemet var bara att träden stod på kommunens mark. Nu krävs hon på 665 507 kronor.
SÖLVESBORG • Publicerad 16 april 2019
Tre markägare krävs på på närmare två miljoner kronor i skadestånd. Bilden ovan har inte med någon av de aktuella nedsågningarna att göra.
Tre markägare krävs på på närmare två miljoner kronor i skadestånd. Bilden ovan har inte med någon av de aktuella nedsågningarna att göra.

– Det man förvånas över är hur ogenerat man bara kan såga ner träd och hur viktigt det tycks vara för en del med havsutsikt, säger landskapsarkitekt Kristina Höijer.

Villaägaren är nu polisanmäld för sitt tilltag. Det som är kvar är 24 stubbar och krävs på 665 507 kronor. Villaägaren är dock inte ensam. En markägare krävs på drygt 856 000 kronor för sitt tilltag.

Annons

Sedan i fjol har kommunen polisanmält två villaägare i mars/april för skadegörelse och inom kort ytterligare två. De platser som det rör är Falkvik, Krokås, Hörvik och Ljungaviken.

Ett av fallen är nu nedlagt på grund av brist på bevis. Trots att markägaren erkänt att han hade koll på var den exakta tomtgränsen gick.

Totalt krävs tre markägare på på närmare två miljoner kronor i skadestånd.

Enligt Kristina Höijer så har antalet nedsågningar av kommunen träd ökat.

– Vi vill att man alltid kontaktar oss innan man fäller träd på vår nya trädanmälningsblankett på hemsidan. Förhoppningsvis är de stora skadeståndens beloppen avskräckande.

Hur ska man förhindra den här typen av brott?

– Det är svårt. Det krävs nästan att man tar personerna på bar gärning, säger Kristina Höijer.

Om man fäller eller skadar rötter på ett träd som står på kommunal mark så kan det alltså kosta flera hundratusen kronor som i de tre fallen.

För närvarande finns det inget nationellt regelverk kring den här typen av viten, men Alnarps lantbruksuniversitet har tagit fram en modell som kommuner kan använda för att göra en beräkning.

Jörgen KlinthageSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons