Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Keramikvaskar stals vid inbrott

BROMÖLLA · Arbetsbänkarna gapar tomma i Tunnbyskolans kemisalar sedan tjuvar brutit sig in och lagt beslag på hela 16 stycken keramikvaskar till ett värde av ca 80.000 kronor. Dessutom plockade tjuvarna med sig en uppstoppad kungsörn.
– Vad jag hört betalas det mellan 45.000 och 50.000 kronor på den internationella marknaden för sådana här uppstoppade rovfåglar, berättar vaktmästare Manfred Freij.
Sölvesborg • Publicerad 20 juni 2001
Skolvaktmästare Manfred Freij misstänker att stölden av Tunnbyskolans keramikvaskar var ett beställningsjobb. ?Vad ska de annars med 16 diskhoar till?
Skolvaktmästare Manfred Freij misstänker att stölden av Tunnbyskolans keramikvaskar var ett beställningsjobb. ?Vad ska de annars med 16 diskhoar till?Foto: 

Han misstänker att inbrottet i skolan varit ett beställningsjobb och utförts av tjuvar som känner till lokaliteterna.

– Vad ska tjuvarna annars ha sexton Höganäsvaskar till, frågar vaktmästaren.

Annons

Det är i den äldre delen av Tunnbyskolan som tjuvarna monterat bort vaskarna i fyra kemisalar. Tjuvarna har enbart varit ute efter de större diskhoarna med måtten 50 x 60 cm och har låtit bli de mindre vaskarna.

För att få loss diskhoarna var tjuvarna tvingade att bryta sönder vattenkranarna.

– Som tur är var vattnet avstängt till kemisalarna. Annars hade inbrottet fått katastrofala följder.

Den uppstoppade kungörnen hade tjuvarna för övrigt lagt beslag på inne i ett av skolans lärarrum.

– De visste förmodligen på förhand vad de var ute efter, misstänker vaktmästaren.

> Skadegörelse

På Tunnbyskolan pågår en omfattande om- och tillbyggnad. Den del av skolan som tjuvarna bröt sig in i ingår som en andra etapp i detta byggprojekt i mångmiljonklassen.

– Även om hela inredningen då kommer att bytas ut var det meningen att keramikvaskarna skulle återanvändas, påpekar Manfred Freij.

Denna del av Tunnbyskolan utsattes också nyligen för en omfattande skadegörelse strax innan sommarlovet. Elever slog då sönder ett 30-tal skolbänkar i tre olika klassrum samt slet bort takarmaturer i centralhallen.

– Vi vet vilka som låg bakom skadegörelsen och har överlämnat en lista på ett tiotal namn till polisen, berättar skolvaktmästaren.

Både skolledningen och Bromöllapolisen är nu överens om att något måste göras för att få stopp på skadegörelsen och inbrotten. Annars befarar man att alla miljoner som satsas på om- och tillbyggnaden av den nedslitna skolan ska vara som att kasta pärlor för svin.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons