Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Konfirmander åter från franskt kloster

SÖLVESBORG Lugnande och avstressande. Givande och rolig.
Så beskriver blivande konfirmander och ungdomsledare sin veckolånga vistelse på Taizé-klostret i Frankrike.
– En jättehäftig upplevelse, utbrister 16-åriga ledaren Ida Gunnarsson.
Konfirmandgruppen är nu åter i Sölvesborg för att midsommardagen konfirmeras av kyrkoherde Tommy Sandberg i S:t Nicolai kyrka.
Sölvesborg • Publicerad 21 juni 2001

I början av veckan återvände de till Sölvesborg efter en minnesvärd konfirmandresa till det ekumeniska klostret i franska Taizé. Med på resan var en grupp om 19 blivande konfirmander, kyrkoherde Tommy Sandberg och församlingsassistent MajVis Hulthén, ett antal andra vuxna som inte fungerade som ledare, samt de tre ungdomsledarna Ida Gunnarsson, Gabriel Holmqvist och Maritza Borgström.

> Rekommenderar

Annons

Det är andra året i ordningen som Sölvesborgs församling möjliggör för konfirmandelever att tillägna sig sina kunskaper genom en resa till klostermiljön i Taizé.

– Ett sätt att konfirmeras som jag verkligen rekommenderar. Vistelsen i Taizé kan ge väldigt mycket, säger Gabriel Holmqvist.

För honom och de andra två ungdomsledarna blev resan till Taizé den andra på kort tid. Förra året konfirmerades trion själva på samma vis som de blivande konfirmander de i år arbetat med i Frankrike.

> Talat engelska

På klosterområdet i Taizé har Adam Stenson, Emma Karlsson, Sofia Mejhert och de andra konfirmandeleverna från Sölvesborg mött ungdomar från hela världen, med olika bakgrunder religiöst och kulturellt.

– Vi har pratat mycket engelska, berättar Adam Stenson.

Indelade i grupper har svenska konfirmandelever från olika delar av landet tillsammans med de andra ungdomarna arbetat med skilda teman. Bland annat fungerade bibeltexter, framtagna av klostrets munkar, som utgångspunkt för diskussioner om ämnen som lycka och vänskap.

> Långsammare tempo

– Jag trodde att jag kanske skulle sakna teven när jag var i klostret, men det har jag inte alls gjort. Kvällarna tillbringade vi med att sitta och prata i anslutning till ett café. Och så spelade några gitarr medan andra sjöng, berättar Adam Stenson.

Ledarna Ida Gunnarsson och Gabriel Holmqvist talar inspirerat om det lugn som vistelsen i Taizé kan ge.

Annons

– Allt tempo dras ned. I Taizé släpper man helt naturligt sånt man är beroende av i det dagliga livet i Sverige, säger Gabriel Holmqvist.

Något både blivande konfirmander och ledare håller fram är fascinationen inför klostrets munkar. Adam, Ida och Gabriel talar ivrigt om den livsglädje och den starka utstrålning som de upplevde strömma från munkarna i Taizé.

> Taizé-inspirerat

Tillbaka i Sölvesborg är förberedelserna stora inför midsommarhelgens konfirmation. När de19 ungdomar som besökt Taizé-klostret på lördag konfirmeras kommer gudstjänsten bland annat att präglas av klostertiden.

– Vi ska sjunga flera sånger från Taizé med svenska texter, berättar Ida Gunnarsson, som kommer att medverka med sång under konfirmationen. För gitarrspelet svarar då Gabriel Holmqvist.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons