Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Konst att njuta av på Blekinges vägar

SÖLVESBORG · Blekinge ska bli konstigare. Åtminstone om länsmuséets, landstingets och länsstyrelsens projekt ”Konst i vägen” blir verklighet. Nio skisser och modeller av bland annat lustiga vägmärken, gyllene ägg, Blekingesegel och en bil av sten, visas just nu på biblioteket i Sölvesborg.
Sölvesborg • Publicerad 26 juni 2001
?Blekingesegel?, ett av de nio utvalda förslagen i projektet ?Konst i vägen?, visas här av konstintendenten vid Blekinge museum Görel Törnblom. Konstnären bakom seglen ? som ska göras i ek ? är Vilija Lioranciené, och hon har tänkt sig någonstans mellan Karlshamn och Sölvesborg, intill havet, exempelvis Pukavik som en lämplig plats för sitt verk.
?Blekingesegel?, ett av de nio utvalda förslagen i projektet ?Konst i vägen?, visas här av konstintendenten vid Blekinge museum Görel Törnblom. Konstnären bakom seglen ? som ska göras i ek ? är Vilija Lioranciené, och hon har tänkt sig någonstans mellan Karlshamn och Sölvesborg, intill havet, exempelvis Pukavik som en lämplig plats för sitt verk.Foto: 

För en tid sedan inbjöds konstnärer med Blekinge-anknytning att delta i detta projekt, var syfte är att det ska ställas ut konstverk av olika slag i anslutning till E22:an och väg 121.

Fast med det välbekanta ”om:et”:

Annons

– Om vi får pengar. Ännu så länge vet vi inte om det går att gå vidare i år eller hur lång tid det kan ta innan vi kan fortsätta. Men vi får väl plocka litet från olika håll. EU-medel kan kanske täcka en del, hoppas konstintendent Görel Törnblom vid Blekinge museum, som i går kom till Sölvesborg för att visa upp de skisser och modeller som valts ut av en jury.

> Stenbil och guldägg

Totalt hörsammade ett 20-tal konstnärer uppmaningen och kom in med bidrag av olika slag, bland vilka alltså nio olika bidrag av konstnärerna NOA Andersson, Signar N Bengtsson, Anna Jarnestad, Vilija Lioranciené, Bob Matson, Jesper Norda, Carina Reich, Malin Svensson och Seth Söderblom valts ut.

Och spännvidden och fantasin har varit enorm – bland annat finns ett ”gyllene ägg”, en ”cykelblomma”, en ”stenväg”, ett ljudband (som ska delas ut gratis eller köpas för en symbolisk summa och sedan ”guida” föraren på ett konstifikt sätt) och en bil helt i sten med bland bidragen.

> Vägverket involverat

Görel Törnblom gissar på att varje verk kommer att kosta cirka 100 000 kronor, så det är i nuläget svårt att säga vilka och hur många som blir verklighet, eller om det ens kommer att bli några utsmyckade områden intill vägarna i Blekinge framöver.

Men Vägverket är med i planerna från början, så bara pengarna kommer fram så kan vi alla så småningom glädjas åt ”konstigare” vägar i länet.

Utställningen fortsätter i början av juli vidare till Karlshamn och därefter vidare till Ronneby och Karlskrona, där den visas i början av augusti.

Carole Ericson-Tärnudd
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons