Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kris i Bromölla: 40 läkare på ett år

BROMÖLLA Arbetssituationen på vårdcentralen i Bromölla har för de anställda under en längre tid präglats av instabilitet och oro.
De sex distriktsläkartjänsterna bemannades under fjolåret sammanlagt av ett 40-tal inhyrda läkare. Efter den misslyckade upphandlingen i höstas står en ny nu för dörren.
– Jag har full förståelse för att personalen mår dåligt. Mycket hänger på den osäkerhet som råder inför framtiden, säger Roger Nordström, tillförordnad chef för vårdcentralen.
Sölvesborg • Publicerad 24 januari 2001

Personalen på Bromölla vårdcentral upplever idag frustration och en stor trötthet. Sjuksköterskor, undersköterskor och sekreterare för fram att de nu fått nog och att de inte orkar arbeta vidare under rådande omständigheter.

Totalt ska bemanningen på vårdcentralen omfatta sex distriktsläkare. Av dessa är i dagsläget 2,5 tjänster tillsatta - samtliga av vikarier.

Annons

– Det är nu i stort sett klart med ytterligare en heltidstjänst samt en eventuell vikarie under mars och april. Men att idag besätta samtliga sex tjänster kan i det närmaste jämföras med att bestiga Mount Everest, säger Roger Nordström.

Han för fram att det inte kan bli tal om annat än vikariat på tjänsterna som nu tillsätts, eftersom en ny upphandling är på gång.

> Ger kontinuitet

Två av de tre distriktsläkarna är anställda augusti månad ut. Den tredje tjänsten sträcker sig fram till och med maj månad.

–Vi har eftersträvat en långsiktig lösning och ser redan nu en avsevärd skillnad gentemot fjolårets situation. Med fyra anställda distriktsläkare fram till det att upphandlingen är klar skulle kontinuitet kunna ges åt både personal och patienter, menar Roger Nordström.

I höstas misslyckades en upphandling, då inga anbud gavs överhuvudtaget. Privatiseringen gällde då endast östra delen av vårdcentralen. Strax före årsskiftet blev det klart att det framöver kommer att röra sig om en upphandling av hela vårdcentralen. Anbudstiden går ut i mitten av mars månad.

– Därefter kommer anbuden att gås igenom och förhandlingar att inledas med anbudsgivarna. Vi räknar inte med att en ny ägare tar över förrän efter semestern, runt den första september, säger Roger Nordström.

> Utvecklat samarbete

De förhållanden som råder gör prioriteringar ytterst centrala i den dagliga verksamheten på vårdcentralen.

– Alla patienter anser att just de egna problemen är akuta. Jag förstår att sköterskorna upplever det som frustrerande att få skäll av patienterna i samband med nödvändiga prioriteringar, säger Roger Nordström.

Annons

Han berättar att en rad åtgärder redan vidtagits för att underlätta för personalen, däribland schemaändringar och rotation när det gäller arbetsuppgifter.

– Jag har funderat mycket på vad som ytterligare skulle kunna göras för de anställda och för arbetsklimatet. Eventuellt kan vårt redan pågående samarbete med en personalkonsulent utvecklas. Vidare har jag tankar på att samla ihop personal från samtliga yrkesgrupper inom vårdcentralen för att tillsammans diskutera och ta fram idéer för att förbättra vår gemensamma situation, berättar Roger Nordström.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons