Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kritisk till rapport om vindkraft

M-politikern Annicka Engblom är kritisk till den för detta höga militären Bo Wrankers positiva inställning till att bygga en vindkraftpark i Hanöbukten, där försvaret övar.
Sölvesborg • Publicerad 13 december 2016
Investeringen för projektet är på cirka 50 miljarder kronor. Parken beräknas leverera lika mycket el som de tidigare reaktorerna i Barsebäck. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT
Investeringen för projektet är på cirka 50 miljarder kronor. Parken beräknas leverera lika mycket el som de tidigare reaktorerna i Barsebäck. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Turerna kring byggandet av en vindkraftpark i Hanöbukten har hållit på i flera år. Blekinge Offshore vill bygga 700 alternativt 350 vindkraftverk utanför Hanö, vilket skulle ge runt 5 000 jobb.

Försvarsmakten som använder området för att öva i har däremot hotat med att flytta Marinbasen från Karlskrona till Stockholm om parken byggs. Detta eftersom de då inte kan utnyttja sitt övningsområde som tidigare. Även F17 i Kallinge och Saab Kockums produktion i Karlskrona skulle påverkas och tusentals jobb skulle försvinna om parken byggs, enligt försvaret.

Annons

I fredags förra veckan presenterade Bo Wranker, före detta chef för Sydkustens marinkommando, en utredning om den planerade vindkraftparken. På uppdrag av Blekinge Offshore som står bakom planerna för parken har han utrett vilka konsekvenser parken skulle få för Försvarsmakten.

Han pekar på flera fördelar bland annat att försvaret kan öva i skydd från radarspaning där.

– Jag har högsta respekt för Bo Wranker men han avgick som marinkommandochef för 16 år sedan. Och på 16 år har det hänt mycket. Vi har till exempel haft en väldigt allvarlig säkerhetsutveckling den senaste tiden, säger Annicka Engblom (M), riksdagsledamot och ersättare i försvarsutskottet.

Hon säger även att Wranker inte har tillgång till alla de hemliga dokument som hon och hennes kollegor har.

– Som riksdagspolitiker och försvarspolitiker får man fullständiga, sekretessbelagda uppgifter från bland annat försvarsmakten, säkerhetspolisen och militära underrättelse - och säkerhetstjänsten. Det är mycket mer långtgående information än vad Bo Wranker har tillgång till idag som privatperson, säger Engblom.

Wrankers utredning har nu skickats till både Försvarsmakten och Regeringens miljödepartement. Och om departementet väljer att ta emot den tycker Engblom att även Försvarsmakten måste få yttra sig om utredningen.

– Försvarsmakten, som är expertmyndighet här, måste få möjlighet att kommentera utredningen. Där är många tekniska och säkerhetspolitiska förhållanden som de känner bättre till, säger Engblom.

Bo Wranker är tidigare chef för Sydkustens marinkommando. Foto: Gunnel Persson
Bo Wranker är tidigare chef för Sydkustens marinkommando. Foto: Gunnel Persson
Annicka Engblom (M) ger inte mycket för utredningen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Annicka Engblom (M) ger inte mycket för utredningen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Fakta

Wrankers utredning

Här är några slutsatser i Bo Wrankers utredning:

• Östersjön är inte bara en farled utan även en källa till energi. Därför skulle Försvarsmakten ha nytta av att ha en stor energianläggning att öva i.

• Vindkraftparken kan ge möjlighet till ökad undervattenspaning, samt övning i skydd från radarspaning.

• Nya områden för övningar med ubåt och ytstridsfartyg behöver hittas.

• Samexistens mellan försvarsmakten och vindkraftparken är möjlig.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons