Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lagbrott bära kniv i skolan

BROMÖLLA · Sydöstran berättade i går om mamman i Bromölla som var nära att knivdödas av sin 14-årige son. Kniven han vid ett raseriutbrott kastade mot henne med spetsen före hade han med lärares hjälp fått tillverka i skolslöjden.
– Jag tycker att det låter vansinnigt att eleverna får tillverka livsfarliga vapen som knivar i skolan, säger Bromöllas närpolischef Lars-Olof Stålner i en kommentar.
Sölvesborg • Publicerad 7 juni 2001

Han kan inte tycka annat än att Dalaskolans slöjdtillverkning är minst sagt märklig och strider mot knivlagens bestämmelser.

– Enligt knivlagen är det ju förbjudet att bära kniv i skolan.

Annons

Däremot säger sig inte närpolischefen kunna stoppa Dalaskolans knivtillverkning.

– Det har jag inga befogenheter att göra eftersom det är skolans område. Allt jag kan säga är att jag inte tycker att det låter bra att eleverna får tillverka livsfarliga knivar i skolan.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Kjell Olofsson ville i går inte ha någon åsikt.

– Jag vill först informera mig och höra alla inblandade parter, förklarade han.

> Varnade skolan

Mamman, som trädde fram i Sydöstran, hade tidigare vid flera tillfällen varnat skolledningen på Dalaskolan för faran med att låta särskoleeleverna tillverka knivar i slöjden.

– Min son lider av damp och det händer då och då att han drabbas av raseriutbrott som han själv inte rår för. Jag vill inte riskera att han ska skada någon.

Men ingen på Dalaskolan ville lyssna på henne. Det höll i helgen på att kosta henne livet när sonen fick ett vredesutbrott och kastade en av sina fyra slöjdtillverkade knivar mot henne. Som tur var lyckades mamman kasta sig åt sidan med påföljd att kniven hamnade i en gardin bakom henne. I det läget tvingades mamman ringa till polisen och be om hjälp mot sonen.

– Polismännen som beslagtog kniven trodde knappt sina öron när jag berättade att det är sådana här vapen som eleverna får tillverka i skolan, berättade mamman efteråt.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons