Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lagman vill rädda gamla tingshuset

SÖLVESBORG Sölvesborg har blivit internationellt känd för sin vackra domstolsbyggnad. Inför tingsrättens nedläggning i sommar har tf. lagmannen Peter Rosén i Karlskrona därför tagit initiativet till en träff för att diskutera vad som ska hända med Gunnar Asplunds vackra skapelse när domstolen försvinner.
Sölvesborg • Publicerad 28 mars 2001

– Arkitekten Gunnar Asplund är ett världsnamn och därför är det viktigt att försöka bevara byggnaden med inventarier och allt intakt, säger Peter Rosén.

Han har inför omorganisationen och nedläggningen av domstolarna i Sölvesborg och Ronneby utsetts till t.f lagman och chef för samtliga tingsrätter i länet.

Annons

Det är i den egenskapen som han nu skickat ut inbjudningar till den träff som ska hållas hos tingsrätten i Sölvesborg nästnästa vecka. Förutom fastighetbolaget Galionen i Karlskrona som äger tingshuset har länsantikvarie Leifh Stenholm fått en inbjudan liksom länsmuseets chef Tullan Gunér och Sölvesborgs stadsarkitekt Jan Lagerås.

–Jag har även bjudit in en representant för den stiftelse som sedan 1970 förvaltar alla de inventarier som Gunnar Asplund också lät rita till inflyttningen, berättar Peter Rosén.

> Har idéer

Sölvesborgs domstolsbyggnad har rönt stor internationell uppmärksamhet och då framför allt bland arkitektelever som vallfärdat från hela världen för att studera Gunnar Asplunds skapelse som anses vara början till en helt ny era, den 1920-talsklassicistiska stilen.

Peter Rosén tycker nu att det är viktigt att bevara denna konsskatt och förhindra att inventarierna skingras för vinden.

–Jag har en del idéer hur det ska gå till. Men de förslagen vill jag inte avslöja förrän efter träffen, säger han.

Gunnar Asplunds mest kända verk är för övrigt Stockholms stadsbibliotek. Men tingshuset i Sölvesborg ligger inte långt efter och har också blivit k-märkt både utomhus och i vissa delar inomhus.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons