Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Livlig debatt om lasarettet

SÖLVESBORG · S-landstingsrådet Bernth Johnson och Kjell Hallberg från Mjällby med sina namnlistor blev de två huvudfigurerna vid Sölvesborgs Arbetarekommuns allmänna möte om Karlshamns lasarett i går kväll och det bjöds på en stundtals livlig debatt.
Sölvesborg • Publicerad 7 juni 2001

Trots konkurrensen med Sveriges VM-kvalmatch mot Moldavien på teve var det nära 40-talet deltagare som mötte upp till träffen i Furulundsskolans aula.

Kjell Hallberg, som lyckats samla flera tusen namn på sina listor till förmån för Karlshamnslasarettet som akutsjukhus, ville veta vad Bernth Johnson tyckte om hans kampanj.

Annons

– Jag tycker att det är jättebra att det är så stort intresse för hälso- och sjukvårdsfrågorna.

> ”Ett kliv tillbaka”

Däremot ville landstingsrådet inte ställa upp på Kjell Hallbergs förslag att göra om Karlshamns sjukhus som lasarettet var för 15 år sedan.

– Det skulle vara att ta ett långt kliv tillbaka, sa Bernth Johnson, och räknade upp alla satsningar och nya verksamheter som Karlshamnssjukhuset tillförts samt den satsning som man gör på den nya tekniken, vilket innebär att man i dag kan göra betydligt mer kvalificerade operationer i Karlshamn än för 15 år sedan.

Bernth Johnson förnekade också att landstinget satsat mer på Karlskrona än på sjukhuset i väst.

Med diagram visade han att det är tvärtom genom att landstinget sedan 1985 investerat 162 miljoner kronor i Karlshamn samtidigt som personal flyttats över från Karlskrona. Eller som han i klartext betonade:

– Vi har satsat och tänker fortsätta att satsa på Karlshamns sjukhus som även i fortsättningen ska hålla öppet för akutpatienter dygnet runt.

> ”Trams!”

Riksdagsman Christer, Skoog, s, som fått skäll av partivännerna för att han skrivit på Kjell Hallbergs namnlista, förklarade att det var med hjärtat som han ville ställa upp för att bevara Karlshamnslasarettet.

– Däremot ställer jag inte upp på Kjell Hallbergs förslag att landstinget ska göra sig av med sina skogstillgångar.

Annons

Bernth Johnson ansåg också att det var trams att försöka lura människor att en utförsäljning av landstingets skogsegendom i Bräkne-Hoby skulle vara en långsiktig ekonomisk lösning för landstinget.

– Av landets 24 landsting är det bara Blekinge och sex andra landsting som kan skryta med att ha sin ekonomi i balans. Vi kan också vara stolta över att lilla Blekinge med primärvården som flaggskepp enligt vårdbarometern fått det bästa betyget i landet.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons