Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Luftledningarna skrämmer familjer

SÖLVESBORG –Gräv ner kraftledningarna i Hjortakroken!
Det kräver i runda tal 1.150 sölvesborgare, som genom sina namnunderskrifter nu aktivt tagit ställning i frågan.
Inför dagens förhandlingar mellan Sölvesborgs kommun och Sydkraft överlämnade Hjortakroksskolans föräldraförening på måndagen de långa protestlistorna till kommunen.
Sölvesborg • Publicerad 20 mars 2001

Många är de kommuninvånare som kommit att engagera sig i kampen mot Sydkrafts luftledningar intill Hjortakroksskolan. Sedan slutet av förra veckan har barn och föräldrar på den aktuella skolan samlat in namnunderskrifter runt om i Sölvesborg. Så många som 1.150 sölvesborgare har valt att skriva under på kravet att kraftbolaget skall gräva ned de aktuella ledningarna.

–Jag förstår den utbredda oron, säger Hjortakroksskolans rektor, Ingrid Priemer, med anledning av det stora engagemang som sölvesborgarna nu tydligt visar.

Annons

> Hålla hemma eller byta skola

Namnlistorna överlämnades i går förmiddag till Sölvesborgs kommun av representanter från Hjortakroksskolans föräldraförening. Bifogat var ett brev, i vilket föräldrarna uttrycker sin stora oro över att deras barn dagligen vistas intill kraftledningen.

–Vi kräver att Sydkraft nu tar sitt ansvar och vidtar sådana åtgärder att faran elimineras, skriver föreningen.

Dessutom understryker föräldrarna att de inte är främmande för att kraftfullt agera genom att hålla sina barn hemma från skolan eller att begära förflyttning till annan skola.

> Förhandlar idag

–Även om det inte har bevisats att magnetfälten kan ha en påverkan på människan, arbetar vi aktivt för att få till stånd en förändring. Det gör vi så länge oron finns här, menar Ingrid Priemer.

Hon håller fram att Hjortakroksborna och Sölvesborgs kommun gemensamt står bakom denna åsikt.

Representanter från kommunen och Sydkraft möts idag, tisdag, för förhandlingar kring de omdiskuterade 50.000-voltledningarna.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons