Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Massage - en energikick

SÖLVESBORG · Bara att befinna sig i den nystartade massagestugan Solsidan på Nettelbladsgatan är en skön upplevelse.
Möblemanget är harmoniskt, avslappnande vacker musik hörs i bakgrunden och det luktar svagt behagligt av doftoljor. På väggen hänger Kristina Larssons många massördiplom och inger förtroende.
Och när Kristina Larsson dessutom blir klar akupressör nästa år, bär det av till Peking, där hon under en period ska praktisera vid Röda Kors-sjukhuset där.
Sölvesborg • Publicerad 18 juni 2001
Kristina Larsson ger sonen Henrik Settergren japansk energimassage i den gröna trädgården, utanför massagestugan Solsidan i Sölvesborg.
Kristina Larsson ger sonen Henrik Settergren japansk energimassage i den gröna trädgården, utanför massagestugan Solsidan i Sölvesborg.Foto: 

– Akupressuren är byggd på 5000-årig kinesisk kunskap som fortfarande används i Kina i läkarundervisningen, säger Kristina Larsson.

Redan i dag kan hon dock erbjuda sina kunder japansk energimassage, som vid rätt väder kan ges i den gröna lummiga trädgåren utanför massagestugan, idrottsmassage och klassisk massage.

Annons

Kristina Larsson berättar att idén att utbilda sig till massör och starta en egen massagestuga blev resultatet av en flera år lång inre resa som startade med att hon gick in i väggen efter det att hon i flera år arbetat som lärare och tagit på sig mycket ansvar och många uppdrag.

Hon berättar att hon en tid gick sjukskriven och då funderade intensivt på vilken fortsatt väg hon skulle ta i livet.

> Lyssna till det inre

Hon berättar att hon en dag, när hon själv fick massage, kom att tänka på sin tidigare yrkesdröm, att jobba som sjukgymnast.

– Jag funderade över saken och kollade upp möjliga utbildningsvägar, berättar Kristina Larsson.

Hon berättar att hon via olika vägar fastnade för det närbesläktade massör-yrket och hittade sedan en utbildning i Kristianstad som hon ville gå.

I dag jobbar Kristina Larsson halvtid som lärare och halvtid som massör.

– Jag tror att vad det handlar om är att man slutar att göra saker för sin egen skull för att fylla på sina egna batterier. Man lyssnar inte till sitt inre. Man inser inte att det inte är egoistiskt att ta hand om sig själv, istället lägger man all sin energi på att ge av sig själv till andra människor. Till slut är man tom, man har inget kvar att ge, säger Kristina Larsson.

> Fantastisk upplevelse

Hon utbildade sig under ett halvår via Geers utbildningar och är nu diplomerad massageterapeut, och är även utbildad för idrottsmassage och japansk energimassage.

Annons

Kristina Larsson berättar att den japanska energimassage på stol- som hon erbjuder är praktisk på många sätt, man behöver inte klä av sig och massagen går bra att ge under besök på företag, eller utomhus.

– Jag arbetar redan nu åt ett företag som erbjuder sina anställda massage. Det är en investering som betalar sig i längden för företagen. Utgiften går rent skattetekniskt att dra av i deklarationen, berättar Kristina Larsson.

Hon berättar att hon alltid gör en grundlig hälsoundersökning av patienterna innan hon utför en massage.

Det är viktigt att veta om patienten lider av någon sjukdom, eller medicinerar, så att massagen kan anpassas därefter.

– Jag är enligt lag bunden till tystnadsplikt. Det som patienterna berättar för mig om sitt hälsotillstånd, stannar mellan mig och den personen.

> Läkande förmågor

Kristina Larsson berättar att massagens positiva hälsoeffekter är många.

– Massagen fungerar utrensande, frigör många gånger känslor, hjälper huvudvärk att försvinna och hjälper kroppen att bli av med slaggprodukter. Det är därför man ska dricka mycket efteråt.

– Det är vetenskapligt belagt att beröringen som sker vid massagen sätter igång produktionen av ämnen i kroppen som verkar ångestdämpande lugnande och läkande, säger Kristina Larsson som poängterar att alla människor behöver en stund för sig själva med någon som pysslar om dem.

– Kroppen är fantastisk, vi har alla läkande förmågor som vi kan sätta igång, menar Kristina Larsson.

Susanne Juric
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons