Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mobbarna får en utskällning

BROMÖLLA En formell utskällning. Det lär bli det enda straffet för de fem niondeklassare på Dalaskolan som i februari gjorde sig skyldiga till olaga frihetsberövande mot en yngre skolkamrat.
Sölvesborg • Publicerad 29 mars 2001

Tidigare i veckan fattade åklagare, Bo Albrektsson i Kristianstad, beslutet att de fem misstänkta ynglingarna som alla är i 15-årsåldern, ska slippa åtal för övergreppet mot en 13-årig elev på skolan. De fem niondeklassarna får istället åtalsunderslåtelse med villkoret att de ska infinna sig hos åklagaren på måndag. Då väntas de fem inblandade ungdomarna få vars en formell utskällning av åklagaren.

– Jag har gjort bedömningen att händelsen började som ett pojkstreck, ett skämt som sedan accelererat och urartat till en allvarlig händelse som blivit rubricerad som olaga frihetsberövande, säger åklagaren Bo Albrektsson

Annons

> Spårade ur

Bo Albrektsson framhåller att han ser allvarligt på det som de fem Bromöllaeleverna gjort sig skyldiga till. Samtidigt drar han slutsatsen att övergreppet mot den 13-årige skolkamraten från början varit ett skämt som efter hand fick ett allvarligre förlopp än vad som var tänkt från början.

Det var den 14 februari som fem niondeklassare drog ner en mössa över huvudet på en två år yngre skolkamrat. Därefter lindades pojken in med bred tejp som gjorde att den 13-årige eleven inte kunde röra sig. Gängen bar därefter iväg den inlindade skolkamraten och övergav honom i ett undanskymt mopedskjul där andra elever på skolan senare hittade hon och kallade på hjälp från skolans personal.

– Utredningen som gjorts pekar inte på att de inblandade haft för avsikt att skada någon. De har bett den utsatta pojken om ursäkt och jag gör även bedömningen att de på allvar ångrar vad de gjort, hävdar åklagare Bo Albrektsson.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons