Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mördare får ny resa på statens bekostnad

SÖLVESBORG · Trippelmördaren Ricard Nilsson från Arkelstorp kommer på nytt att under sträng bevakning få lämna Kumlaanstaltens fängelsemurar för att på statens bekostnad resa till Skåne.
Den här gången för att infinna sig till en hovrättsförhandling i Malmö om två stulna datorer som Ricard Nilsson vägrat lämna ifrån sig frivilligt.
Sölvesborg • Publicerad 14 juni 2001

Senast Ricard Nilsson släpptes ut från Kumlaanstalten var i början av mars i år. Under hårdbevakning fick han då infinna sig till en rättegång i Kristianstad om de två stulna datorer som polisen hittat vid en husrannsakan i hans bostad.

De båda datorerna visade sig härröra från ett inbrott hos Röda Korsets ungdomsförening i Kristianstad 1999.

Annons

Vid förhandlingen hos tingsrätten hävdade Ricard Nilsson att han köpt de beslagtagna datorerna i god tro och krävde att de skulle lämnas tillbaka till honom.

En uppfattning som inte delades av tingsrätten som dömde honom för stöld samt att lämna tillbaka datorerna till Röda Korsets försäkringsbolag. Länsförsäkringar hade då redan ersatt Röda Korset för förlusten av de båda apparaterna.

Ricard Nilsson var inte nöjd med tingsrättens beslut. Tillsammans med sin försvarare, advokaten Björn Attnarsson, lät han överklaga domen och hovrätten i Malmö har nu bestämt att huvudförhandlingen i målet ska hållas den 15 oktober.

> Får en ny utflykt

För Ricard Nilsson innebär hovrättsförhandlingen en ny utflykt som omväxling till det enformiga livet bakom Kumlaantaltens murar.

Chefsåklagare Pär Andersson i Kristianstad, som från början drev stöldrättegången, medger att datorerna bara är värda en bråkdel av kostnaden för att uppfylla de säkerhetskrav som krävs för att ställa Ricard Nilsson inför rätta.

Eftersom Ricard Nilsson redan avtjänar ett livstidsstraff för att kallblodigt ha skjutit ihjäl tre män vid friluftsområdet Forsmölledammarna vid Rönne å öster om Klippan kan han inte få någon straffskärpning.

Hade det inte varit billigare att i det här fallet se mellan fingrarna och låta Ricard Nilsson få behålla sitt stöldgods?

– Jo, det hade det varit. Samtidigt är det viktigt att Ricard Nilsson inte ska kunna utnyttja spelet och därför måste lagen ha sin gång, säger chefsåklagaren i en kommentar.

Det var för övrigt i samband utredningen om Klippanmorden som polisen påträffade de båda stulna datorerna vid en husrannsakan i Ricard Nilssons bostad i Arkelstorp.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons