Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Niondeklassarna ligger bra till i statistiken

SÖLVESBORG Av eleverna i Sölvesborg som i våras lämnade grundskolan var 92 procent av niondeklassarna behöriga att söka till gymnasiet. Resultat är bättre än genomsnittet för landet som enligt Skolverkets beräkningar ligger på 89 procent.
Sölvesborg • Publicerad 23 januari 2001

Enligt verkets egen statistik låg däremot Bromölla kommun sämre till än genomsnittskommunen. Enligt Skolverkets beräkningar var enbart 87 procent att avgångseleverna från grundskolan behöriga att söka till gymnasiet i Bromölla.

Enligt Sölvesborgs skolchefs egna uppgifter ser dock statistiken över kärnämnena svenska, engelska och matematik betydligt bättre ut än vad skolstyrelsens siffror visar. 96 procent av niorna i Sölvesborg var godkända i svenska, 94 procent klarade matten och 95 procent fick betyget godkänd eller bättre i engelska.

Annons

– Resultat är nästan det samma som de två tidigare åren i dessa ämnen och jag tycker att resultatet är acceptebelt, menar Per- Arne Jönsson.

Han framhåller att målsättning från skolan sida är att alla elever ska ta sig genom grundskolan med ett slutresultat som är godkänt i samtliga ämnen. Samtidigt poängterar han att även det tidigare betygsystemet med skalan siffrorna ett till fem hade en del elever som fick tvåor och ettor.

> Mjällby bättre

Enligt Skolverkets beräkningar var det nio procent av eleverna i årskurs nio i Sölvesborg som hade ett ämne som de misslyckats i. Andelen som hade underkänt i två eller flera ämnen var tolv procent. Studieresultaten är generellt sett bättre i Mjällby än på Bokelundsskolan. I Bromölla var det i genomsnitt åtta procent av eleverna i nian som misslyckades i ett ämne medan 16 procent inte uppnått målen för godkänt betyg i två eller flera ämnen. En elev kan dock ha behörighet att söka till gymnasiet även om det saknas ett godkänt betyg i ett eller fler ämnen, beroende på vilket ämne det gäller.

En omräkning av de olika betygsnivåerna till en poängskala visar att fler elever i Bromölla än i Sölvesborg har fått de högre betyg väl godkänt och mycket väl godkänt.

På Skolstyrelsen är man bekymrad över den senaste sammanräkningen av betygsresultaten. De visar att en fjärdedel av alla niondeklassare i Sverige saknar godkänt betyg i ett eller flera ämnen vilket är en tydlig ökning jämfört med föregående år.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons