Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ny utgrävning av S:t Enevalds källa på förslag

Två politiker föreslår i en motion att man ska göra en arkeologisk utgrävning av S:t Enevalds källa i Järnvägsparken. Den här gången är länsstyrelsen positiv till utgrävningen.
Sölvesborg • Publicerad 28 november 2017
En bild från förra gången det var aktuellt med utgrävningar av kanske-källan i Järnvägsparken, Hans Milton omgiven av Christer Skoog, Bo Sandqvist och Ingemar Nilsson. Foto: Gunnel Persson
En bild från förra gången det var aktuellt med utgrävningar av kanske-källan i Järnvägsparken, Hans Milton omgiven av Christer Skoog, Bo Sandqvist och Ingemar Nilsson. Foto: Gunnel Persson

Det är Anders Jönsson i SOL-partiet och Lars Lamberg i Liberalerna som ligger bakom förslaget.

De vill att Sölvesborgs kommun samråder med Blekinge museum och sen ansöker hos länsstyrelsen om att få göra en arkeologisk utgrävning av källan.

Annons

Dessutom vill de kartlägga området kring källan med georadar för att se om man hittar rester av det kapell som ska ha legat kring källan.

De stöder sig på en skrivelse från lokalhistorikern Hans Milton.

Denne har bara hittat skriftliga belägg för brunnen från 1600-talet. Men om brunnen i Järnvägsparken verkligen visar sig vara medeltida och det dessutom hittas rester av ett kapell i närheten, då:

"... finns det synnerligen goda skäl för att själva hjärtpunkten för medeltidens och den tidigmoderna tidens S:t Enevaldskult i Sölvesborgs stad har återfunnits", skriver Hans Milton.

Anders Jönsson berättar att kring 2010 var det politisk enighet i Sölvesborg om att göra en arkeologisk undersökning av källan. Finansieringen hade också lösts lokalt.

Blekinge museum och Arkeologin i Lund var med på tåget. Men länsstyrelsen sa nej. De gav inte tillstånd för den arkeologiska undersökningen av källan.

Mikael Henriksson, som är arkeolog och förste antikvarie på Blekinge museum, berättar att han var inkopplad redan på den tiden:

– Jag fastställde läget på källan och klargjorde ytan. Men det blev ju ingen utgrävning.

Han är positiv till att man tar nya tag:

– Det är alltid intressant med arkeologi i det medeltida Sölvesborg.

Annons

Men han säger också att museet inte har några resurser att avdela för S:t Enevald eftersom arkeologerna är hårt belastade av andra stora vetenskapliga projekt.

På länsstyrelsen som sade nej förra gången är inställningen i dag betydligt mer positiv:

– Det skulle vara jättekul att få svar på frågan om S:t Enevalds källa, säger Karl-Oskar Erlandsson som handlägger arkeologiska frågor på länsstyrelsens kulturmiljöenhet.

Han berättar att det inte krävs något tillstånd för markradar, men däremot för arkeologiska utgrävningar.

En biprodukt av en kommande utgrävning är också att man kanske då löser tvisten om var källan var belägen; det finns olika teorier om den saken.

Fakta

Medeltidens snabbaste resenär

När Enevald var på pilgrimsresa till Det heliga landet hittade han inte något skepp hem. Han satte sig på en sten vid stranden och bad till Gud. Medan han bad föll han i sömn.

När han vaknade upp satt han på samma sten - men i Sölvesborg!

När han steg upp och prisade Gud skall en källa ha sprungit upp vid hans fötter och ett kapell byggdes vid platsen för källan.

Många vallfärdade till S:t Enevalds kapell under medeltiden och även in den protestantiska tiden. Själva stenen som han satt på ska ha funnits kvar vid källan in på 1600-talet.

1707 infördes ett strängt förbud mot vallfärder till källan och den fylldes igen 1709.

Men vallfärderna dit fortsatte ända in på 1800-talet.

Jan HindersonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons