Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Öppenvården rosas av patienterna

Alla deltagare som besvarat en enkät efter behandling i öppenvården är nöjda med sin behandling. 17 av 19 uppger att livssituationen blivit mycket bättre efter avslutad behandling.
SÖLVESBORG • Publicerad 19 mars 2018
Marie Olander Hägg, Ulf Öhman och Catrin Stenson från öppenvården för vuxna i Sölvesborg.
Marie Olander Hägg, Ulf Öhman och Catrin Stenson från öppenvården för vuxna i Sölvesborg.Foto: Karin Ferneborg

Det är öppenvården för vuxna i Sölvesborg som vid avslutade insatser för klienten har samlat in utvärdering om behandlingen. De 19 av 34 som svarat på enkäten har alla avslutat sin behandling inom öppenvården.

– Vi får se till att arbeta mer intensivt med att samla in enkätsvar från de som hoppat av behandlingen, säger Ulf Öhman, chef för avdelningen utredning, stöd och behandling vid Individ- och familjeomsorgen.

Annons

De medverkande har fått svara på frågor om behandling, stöd och hur livet blivit efter behandlingen. Genomgående i utvärderingen är att majoriteten av klienterna är mycket nöjda efter avslutad behandling.

– Vi ger klienten verktygen till att kunna förändra sitt liv. Vid eventuella återfall sparkas man inte ut ur gruppen utan vi återkopplar och ser hur vi kan gå vidare, säger alkohol- och drogterapeut Marie Olander Hägg.

Öppenvården erbjuder behandling för alla typer av missbruk. De erbjuder bland annat motiverande samtal, kognitiv beteendeterapi och 12-stegsprogrammet.

17 av 19 personer anser sig vara mycket nöjda, och två anser sig nöjda, med personalens bemötande. Det framkommer också att majoriteten känner att de har inflytande över planeringen v vård- och stödinsatser:

– Vi arbetar helt individanpassat. Alla behandlingsformer passar inte alla, säger Marie Olander Hägg.

11 av de svarande har ansökt om behandling gällande missbruk. Åtta har haft kontakt med öppenvården för anhörigstöd.

– Det är viktigt att hela familjen erbjuds hjälp. När en person kommer tillbaka till familjen efter en behandling är allt ”som vanligt”. Men det kanske är så att alla i familjen behöver förändras på något sätt, säger Catrin Stensson, familjebehandlare.

”Mycket nöjd med min behandlare”, ”kunnat vara ärlig”, ”blivit sedd och lyssnad på” och ”kunnig trevlig personal” är några av omdömena som nämnts i utvärderingen.

Svarsstatistiken på utvärderingen är 56 procent. 34 personer genomgick antingen grundbehandling, eftervård eller deltog i en anhöriggrupp av de tillfrågade.

Karin FerneborgSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons