Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Öppnar för slutgiltig lösning av spritfrågan

För sjunde året i rad går kommunalrådet Heléne Björklund (S) emot sina tjänstemän när det gäller alkoholtillståndet.
Men nu vill hon ta ett större grepp för att lösa frågan.
Sölvesborg • Publicerad 28 maj 2013
Foto: Mattias Mattisson

Rockfestivalen vill inte ha speciella områden där man säljer öl och vin utan deras önskan är att festi-valbesökarna ska kunna köpa sin öl och sedan gå och titta på till exempel en konsert eller liknande. Något som Heléne Björklund tycker är rimligt.

– Jag anser att hon har fel. Lagstiftningen är klar och tydlig i denna fråga, säger alkoholhandläggare Anna Sunnetoft.

Annons

Hon menar att det inte går att upprätthålla kontrollen över hur alkoholen säljs och intas på ett så stort område.

Även länsstyrelsen går på samma linje och anser det inte är förenligt med alkohollagstiftningen att hela området räknas som ett enda utskänkningsställe.

Samma personer som säljer alkoholen måste alltså kunna se vem som sedan dricker den, menar både alkoholhandläggaren och länsstyrelsen.

På festivalen kan en person köpa alkohol i någon av barerna och sedan ta med sig och röra sig inom hela festivalområdet. Enligt lagen ska serveringspersonalen ha tillsyn över serveringen hela tiden. Det anses inte möjligt på Sweden Rock Festival.

Heléne Björklund hänvisar i sitt beslut även till räddningstjänstens uppfattning att det är lättare att utrymma området vid en incident om man inte avgränsar det.

– Eftersom man aldrig prövat det här med att avgränsa områden så vet man inte heller om det fungerar. Jag tycker att man borde kunna testa det.

Varje år har Heléne Björklund valt att ignorera handläggarens bedömning. Hon menar att vakterna på området kan se till att alkoholförtäringen går rätt till.

– Jag kan känna det lite meningslöst att varje år säga samma sak och därför tänker jag till nästa år kalla kommunen, festivalledningen och länsstyrelsen för att vi tillsammans ska ha en diskussion för att hitta en lösning på det här.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons