Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Picknick-konsert på Spraglehall

Spraglehall är den nya arenan i Sölvesborgs kommun. Det gamla stenbrottet i Krokås har genom Visans Vänners försorg förvandlats till ett ”Blekinges Dalhalla”.
Sölvesborg • Publicerad 16 maj 2013
Foto: Alastair Grant

På denna scen, i denna miljö, kommer på Mors dag, söndagen den 26 maj klockan 16, en ovanlig konsert att genomföras.

– Den har fått namnet Picknick-konsert, därför att både de medverkande artisterna och publiken förväntas ha med sig en utflyktskorg med lite gott att äta och dricka. En picknick i det gröna alltså, ungefär som vid Gärdesfesten i Stockholm, med sång och musik därtill, säger Nils Wallnäs från Sölvesborgs Körsällskap.

Annons

Sölvesborgs Körsällskaps stora kör finns på plats och sjunger både för och med publiken.

Trubadurer från Visans Vänner ger oss sköna toner, och sjunger både ensamma och tillsammans med kören.

– Mycket hänger förstås på vädret, men utgångspunkten är att solen skiner, att det blåser en svag sydlig bris och att termometern visar 20 grader. Skulle det regna ställer vi in evenemanget med sorg i sinnet, säger han.

Arrangörer är Sölvesborgs Körsällskap och Visans Vänner i ljuv förening. Picknick-konserten är gratis.

Det var för två år sedan som det igenvuxna stenbrottet i Spraglehall förvandlades till konsert-arena första gången.

Då kom tungviktare inom artistvärlden som bland annat Ola Magnell, Janne Schaffer och Björn J:son Lindh.

– Jag har faktiskt haft den här idén att göra Spraglehall till konsertarena ända sedan jag lekte här och byggde kojor som liten, sa Peter Bengtsson, ordförande i Visans vänner till Sydöstran i en intervju i fjol.

Att arrangera konserter utomhus i gamla stenbrott har blivit lite av en trend. Mest kända är förmodligen stenbrottet i jämtländska Gåxsjö och kalkstensbrottet Dalhalla utanför Rättvik.

Kommer inspirationen från Dalhalla?

– Det är klart att det inspirerat. Men idén att arrangera konserter i stenbrottet i Spraglehall har funnits länge. Jag diskuterade det redan på förra kulturchefen Inger Jönssons tid, men av olika orsaker blev det aldrig av.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons