Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Pilthammar öppnar för tiggeriförbud i Sölvesborg

Nu är det klart. Vellinge kommun får införa ett tiggeriförbud.
– Vi välkomnar ett tiggeriförbud också här i Sölvesborg, säger tillträdande kommunstyrelsens vice ordförande Emilie Pilthammar (M).
SÖLVESBORG • Publicerad 17 december 2018
Emilie Pilthammar (M).
Emilie Pilthammar (M).Foto: Mattias Mattisson

Vellinge kommun har länge velat införa ett tiggeriförbud. Tidigare har dock kommunen fått nej först av länsstyrelsen, sedan förvaltningsrätten och kammarrätten.

Nu har frågan behandlats i högsta förvaltningsdomstolen som ger Vellinge grönt ljus till att införa ett förbud mot tiggeri.

Vellinge kommun har fått grönt ljus för införandet av ett tiggeriförbud.
Vellinge kommun har fått grönt ljus för införandet av ett tiggeriförbud.Foto: Leif Blom/TT
Annons

Beslutet har fokuserat på huruvida tiggeri stör ordningen eller inte. Domstolen menar att kommunen själva är bäst lämpade att definiera vad som är en ordningsstörning och hur man upprätthåller ordningen.

Samstyret har presenterat 47 utredningsuppdrag som är tänkta att vara utredda redan i sommar. Den första punkten handlar om att ge kommunledningen i uppdrag att utreda hur Sölvesborg kan införa tiggerimotverkande åtgärder.

Vad innebär domen för er?

– Jag personligen har Vellinge som en föregångskommun och det här är en viktig dom för oss.

Vellinge kommun har motiverat beslutet med att invånare upplever det vara obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter.

För ett par år sedan drev SD frågan i kommunfullmäktige och Emilie Pilthammar röstade emot sitt parti.

– Mitt eget parti har sedan dess vänt i frågan, för Sverige ser inte riktigt likadant ut. Tiggeriet är dock inget jätteproblem just nu på grund av vädret, så vi har i alla fall fram till sommaren på oss att utreda ett eventuellt förbud.

Hur ett förbud skulle se ut är inte klart i Sölvesborg. Emilie Pilthammar tror att ett förbud på kommunal mark får införas och sedan får personer söka tillstånd för all form av insamlingar.

– Det är viktigt att skilja på privat och kommunal mark, men vi ska förändra det vi kan och då gäller det den kommunala marken.

Emilie Pilthammar menar att Samstyret ska träffas efter julledigheten för att lägga upp en plan för det nya styret.

Annons

– Då ska vi se över vilka prioriteringar vi ska göra.

Inför valet i år gjorde Amnesty grupp 146 i Sölvesborg-Bromölla en undersökning som visade att fem av kommunfullmäktiges nio partier är för ett tiggeriförbud. De partierna var inför valet Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Centern och SoL-Partiet.

Karin FerneborgSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons