Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Publikrusning till Konsthallen

SÖLVESBORG · Att intresset för slöjd är stort i Blekinge bevisades vid invigningen av utställningen ”Slöjd, en kär lek och blodigt allvar” i Sölvesborgs Konsthall. Sällan har konsthallen varit så välbesökt som denna lördagseftermiddag.
Sölvesborg • Publicerad 11 juni 2001

– Utställningen visar på en fantastisk spännvidd och att länet har många duktiga konsthantverkare och slöjdare, sa förre antikvarien Nils Nilsson i sitt invigningstal.

Även om invigningstalaren är bosatt i Lund har han sedan 51 år tillbaka tillbringat varje sommar som sölvesborgare i sin stuga i Sandviken.

Annons

– Jag var också amanuens vid Blekinge Läns Museum i Karlskrona innan jag blev antikvarie för Kulturen i Lund. Men numera är jag pensionär sedan ett par år tillbaka, berättade han efteråt.

I sitt invigningstal förklarade sig Nils Nilsson vara imponerad över alla kvalitetsalster som visas upp i Blekingekommunernas och länets hemslöjdskonsulenters årliga utställning, och som borgar för att de gamla hantverkstraditionerna lever vidare. Han började även räkna upp allt fint som finns att beskåda. Allt från keramikfåglar till textilier, men fick till slut ge upp sitt försök att rabbla upp alla saker.

> Blev hyllade

Så fort han förklarat utställningen invigd var det dags för den årliga stipendieutdelningen bland de medverkande konsthantverkarna. I år var det två som fick dela på prissumman 10000 kronor, Susanne Pettersson från Ramdala för sina brudkronor och Staffan Låke från Farslycke utanför Karlshamn för sina träkorgar.

Till vardags jobbar Susanne Pettersson som båtbyggare och hennes fantasifulla brudkronor tillverkade av tång och snäckor upplevs också havsnära. Eller som Nils Nilsson förklarade i juryns motivering:

– Brudkronorna är tilltalande i all sin enkelhet.

Staffan Låkes träkorgar med dess blandning av olika träslag för att få den rätta mönstereffekten beskrevs också av juryn som tilltalande i sitt formspråk.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons