Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Pukaviks båtbyggarkonst lever på Malta

BLEKINGE/MALTA · I Pukavik har det byggts många fina båtar under årens lopp, framför allt i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
En av dessa båtar, skonaren Svarta Pärlan, som byggdes i Pukavik 1909 har fått nytt liv som något av en lyxkrog på det lilla öriket Malta i södra Medelhavet.
Sölvesborg • Publicerad 13 november 2004
Krogägaren Alex Bonello till vänster och köksmästaren Elias Franceski till höger är mycket stolta över att kunna erbjuda sina gäster en för Medelhavet mycket unik miljö i den gamla träskonaren från Pukavik.
Krogägaren Alex Bonello till vänster och köksmästaren Elias Franceski till höger är mycket stolta över att kunna erbjuda sina gäster en för Medelhavet mycket unik miljö i den gamla träskonaren från Pukavik.Foto: 

- Vi är väldigt stolta över Svarta Pärlan, för här i södra Medelhavet är det mycket ovanligt med bevarade gamla träskepp. På Malta är Svarta Pärlan helt unik, något annat träskepp finns inte här, berättar Alex Bonello som sen i våras driver en krog på båten.

Att Svarta Pärlan ger ett ganska mörkt intryck med sina mörka timmerväggar ombord anses som ett extraplus på det soldränkta och heta Malta. Det gäller helt enkelt att komma undan solen när det är dags för drinkar och måltider, särskilt vid större bjudningar.

Annons

Svarta Pärlan har haft ett dramatiskt liv med många haverier och märkliga ägare. Den mest kända av alla ägare är nog filmlegenden Errol Flynn som under ett antal år på 1950-talet ägde Svarta Pärlan och seglade runt i Medelhavet med henne.

- Då var det ett helt annat nöjesliv ombord än vad det är idag. Errol Flynn festade hårt kan man väl säga. Han gick över gränsen rätt ofta, berättar Alex Bonello.

Att ha en skonare som Svarta Pärlan var ett passande val för Errol Flynn som lever kvar i filmhistorien som tidernas största pirat. Hans fem piratfilmer är klassiker. Det sägs också att en av piratfilmerna spelades in på Svarta Pärlan, men den uppgiften har varit svårt att få bekräftad. Däremot är det helt klart att filmen "Popeye" , Karl-Alfred på svenska, som producerades av Robert Altman och spelades in på Malta 1979 spelades in på Svarta Pärlan.

Från början seglade Svarta Pärlan, som då hette Svarta Opalen, på Östersjön med frakter av säd, kol och virke. Skonaren byggdes för att klara Östersjöns hårda klimat och isar.

I början av 1970-talet seglades skonaren till Ramsgate, i England, för att byggas om. På julafton 1973 satte hon sedan fart mot Australien för ett nytt liv som lyxkryssare med passagerare. Men efter bara några få kryssningar i Söderhavet drabbades Svarta Pärlan av maskangrepp i skrovet och seglades tillbaks till England för reparationer.

- Men de kom aldrig fram till England för redan i Suezkanalen bröt en brand ut i maskinrummet. Sedan dumpades Svarta Pärlan utanför Malta av ägaren som försvann, förklarar Alex Bonello.

1979 räddades skonaren av en grupp entusiaster från Malta som med helt ideella krafter lyfte upp henne från sjöbotten och återställde henne till samma skick som tidigare. På Malta, som sedan årtusenden tillbaks, saknar egen skog väckte Svarta Pärlan stor uppmärksamhet. Men oturen höll i sig för 1981 sjönk hon igen i en storm utanför Malta. Då bogserades Svarta Pärlan in till huvudstaden Valetta och fick en permanent plats uppe på kajen i marinan vid stadsdelen Ta? Xbies. Och där blev hon återigen reparerad av frivilliga båtälskare och arbetslösa praktikanter.

1987 öppnades Svarta Pärlan som bar och restaurang och den drivs idag av Alex Bonello under namnet Mare Nostrum. För maten svarar den på Malta mycket populäre sicilianske köksmästaren Elias Franceski.

- Det är en fantastisk miljö att arbeta i. Den friska havsmiljön, den fina utsikten här i marinan och den historiska interiören ombord är väldigt speciell. Allt detta skapar en annorlunda atmosfär som lockar soltrötta gäster. Vår menyn är medelhavsinspirerad med betoning på italiensk, pastarätter får man för mellan 40 - 50 kronor, andra varmrätter kostar mellan 60 och 100 kronor, säger Elias Franceski.

Den mysiga ganska mörka baren är placerad i den före detta kaptenshytten, den lika mörka matsalen med plats för 140 sittande gäster finns i det gamla lastrummet och uppe på däck, under segeltak, finns plats för ytterligare 140 gäster. Det är mycket populärt på Malta att ta en drink eller äta ombord på Svarta Pärlan och hålla bröllops- och jubileumsfester, även vigslar, men också konferenser och möten. Särskilda temakvällar ordnas där "besättningen" är utklädd till sjörövare och annat.

Anita Andersson-S/ text och bild
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons