Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Restaurangskolan ska bli bättre

SÖLVESBORG Kritiken från berörda föräldrar och elever på gymnasieskolans hotell- och restaurangprogram har gett resultat. Alla tredjeårselever kommer att erbjudas individuella möjligheter att få kompletterande undervisning i ämnen där det förekommit brister.
Sölvesborg • Publicerad 14 mars 2001
Tobias Andersson, Evelina Johansson och Nicklas Hafström tycker det är positivt att skolan gör något åt problemen på hotell- och restaurangutbildningen i Sölvesborg.
Tobias Andersson, Evelina Johansson och Nicklas Hafström tycker det är positivt att skolan gör något åt problemen på hotell- och restaurangutbildningen i Sölvesborg.Foto: Pernilla Roshäll Berthelot

– Vi har tagit till oss kritiken och medger att de funnits en hel del brister i undervisningen den senaste tiden, säger Bengt Johnsson, som är ordförande för gymnasieförbundets direktion.

De politiskt ansvariga har tillsammans med skolledningen haft ett möte med de berörda eleverna och deras föräldrar.

Annons

Bengt Johnsson ser allvarligt på de brister som förekommit och poängterar att det är nödvändigt att försöka hjälpa eleverna att ta igen den undervisning de gått miste om. Dessutom anser Bengt Johnsson att det viktigt att så snabbt som möjligt återupprätta programmets rykte som en populär och uppskattad utbildningen.

> Positiv anda

– Jag tycker det var ett mycket positivt möte vi hade och alla är överens om att det viktigaste är att ge eleverna så bra förutsättning efter utbildningen som möjligt, säger rektor Jim Torstensson, som är nytillträdd skolledare på Furulundsskolan.

Han har fått uppgifternatt försöka hitta så bra individuella lösningar som möjligt för varje avgångselev.

För de studerande i årskurs ett och två hoppas skolledningen kunna ta igen de brister som förekommit inom ramen för den ordinarie utbildningen.

> Inställda lektioner

Det råder ingen tvekan om det varit mycket problem i undervisningen i de yrkesorienterade ämnena. Dålig information och en mängd inställda lektioner som aldrig tagits igen vid senare tillfällen.

– Det har varit mycket problem. Många lektioner har ställts in och inga vikarier har satts in när lärare blivit sjuka, berättar Nicklas Hafström.

Eleverna i avgångsklassen berättar också att de flesta av lärarna i yrkesämnena saknat formell behörighet.

– Det är bra att skolan reagerar och visar att tar åt sig av den kritik som vi tagit upp, säger Evelina Johansson.

Annons

Hon och övriga klasskamrater tycker det positivt att skolan erbjuder individuella lösningar med kompletterade utbildning.

Många i årskurs tre vill har fördjupade kunskaper i turismkunskap vilket de hoppas kunna få innan skolan slutar i juni.

Avgångseleverna hoppas också att kritiken som kommit fram om bristerna i undervisningen ger framtida elever en bättre utbildning.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons