Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skärper straffet för pappans sexövergrepp

SÖLVESBORG Hovrätten skärper straffet för den 44-årige Sölvesborgspappa som tidigare i vinter dömts till åtta års fängelse för våldtäkt på sina två döttrar. Det åttaåriga fängelstraffet kvarstår medan skadestånden till döttrarna höjs från 230 000 till 275 000 kronor vardera.
Sölvesborg • Publicerad 1 mars 2001

Enligt de vittnesmål som under rättegångarna i tingsrätt och hovrätt berättades av de två systrarna, inträffade det första övergreppet när en av systrarna bara var nio år gammal. För hennes syster inleddes de systematiska sexövergreppen ett par år senare. Båda systrarna är idag i 20-årsåldern.

När misstankarna mot pappan strax före jul avgjordes av tingsrätten i Sölvesborg var lagmannen, Bengt Tancred, och de tre nämndemännen inte överens om den troliga sanningshalten i flickorna berättelser.

Annons

Bengt Tancred ansåg att pappan borde frias medan de tre nämndemännen till fullo trodde på flickornas berättelser.

Nämndemännens uppfattning delas också av en enig hovrätt. Deras samlade uppfattning är att systrarna trots tydlig vånda berättat om faderns mångåriga övergrepp med en inlevelse och detaljrikedom som ger intrycket att de återgett händelser som är självupplevda.

> Kände skam

Precis som Bengt Tancred framfört tidigare poängterar hovrätten att det kanske kan framstå som märkligt att ingen utomstånde, eller döttrarna själva, tidigare avslöjat de råa övergreppen som pågick i familjen.

I hovrättens domskäl säger de sig dock ha förståelse för flickorna ageranade mot bakgrund av sin rädsla för pappa och de skamkänslor som ett avslöjade skulle föra med sig.

De kontrollbara detaljer som presenterats liksom de vittnesmål som kommit fram under rättegångarna har enligt hovrättens bedömning också gett stöd till döttrarnas påståenden.

> Hotad med kniv

Pappan nekar helt till anklagelserna om övergrepp. Vid vittnesmålen från rättegångarna målas bilder upp av systematiska sexuella övergrepp som enligt åklagarens uppfattning utförts med både hänsynslöshet och råhet. Övergreppen har skett i Sverige och utomland, i familjens hem och i deras bil. Pappan har enligt döttrarnas beskrivning ofta hotat dem med fysiskt våld. Vid ett tillfälle utfördes övergreppet samtidigt som ena flickan hotades med en kniv.

Pappan har också dömts för misshandel mot ett av sina andra barn.

Från det åttaåriga fängelsestraffet får pappan räkna bort de månader han suttit frihetsberövad i häktet.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons