Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Söderdahl nöjd med ministerns svar

SÖLVESBORG Sydkrafts omdiskuterade luftledningar över Hjortakrokens bostadsområde och skola har indirekt blivit föremål för en riksdagsdebatt.
– Vad tänker regeringen göra för att få till stånd en skärpning av reglerna och gränsvärdena när det gäller kraftledningarna?
Sölvesborg • Publicerad 22 mars 2001

Den frågan ställde Willy Söderdahl, v, till näringsminister Björn Rosengren vid tisdagens interpellationsdebatt i riksdagen.

Även om hans interpellation är allmänt hållen är bakgrunden den oro som finns bland Hjortakroksborna över de båda 50.000-voltledningar som Sydkraft sökt en förlängning av nätkoncessionen för eftersom det finns misstankar om att långvarig exponering av elektromagnetisk strålning kan ge upphov till cancer .

Annons

> Sent ute

Willy Söderdahl bor själv i Hjortakroksområdet där han också jobbade som lärare i skolan innan han blev riksdagsman. Han känner därför väl till den oro som finns i samhället över de luftledningar som hänger över bostadsområdet och stryker tätt intill skolan och dagis.

Trots att den allmäna opinionen kräver att 50.000-voltledningarna ska grävas ner håller Sydkraft i sin koncessionsansökan fast vid att få ha luftkablarna kvar i 40 år till.

Redan hösten 1999 gick Sydkrafts gamla koncession ut och Willy Söderdahl är kritisk till att bolaget var så sent ute med att lämna in sina handlingar trots att man haft 30 år på sig. Eller som han uttryckte sig:

–Energimyndigheten bör ha en rimlig chans att fatta sina beslut innan den gamla koncessionen går ut.

> Var nöjd med svaret

Det höll också Björn Rosengren med om. Näringsministern framhöll också i sitt svar att regeringen tar frågan om magnetfältens eventuella hälsoeffekter på fullaste allvar. Därför likställer Energimyndigheten förlängningar av koncessioner med nyetableringar.

Willy Söderdahl förklarade sig efteråt vara nöjd med de svar han fick från ministern.

–Det känns nu som vi har ett stöd hos regeringen när vi vill att kraftledningarna över bostadsområden och skolor ska grävas ner.

Han berättar också att sedan han lämnade in sin interpellation har han fått ett gensvar från folk både i Karlskrorna och Lund som förklarat sig dela Hjortakroksbornas oro över de elekromagnetiska strålningarnas hälsoeffekter.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons