Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sölvesborg en rejäl turistmagnet

341 miljoner. Så mycket pengar omsatte fjolårets turism i Sölvesborg. Det är en fördubbling på 15 år. Knappt en femtedel står Sweden Rock för. I år pekar allt på att 350-miljonersvallen kommer att spräckas.
Sölvesborg • Publicerad 17 maj 2013

Besöksnäringen omsätter 1,9 miljarder om året i Blekinge och den ger 1 360 jobb.

En femtedel av dessa går till Sölvesborg. I fjol gav rese- och turistindustrin arbete åt cirka 279 sysselsatta per år. Den totala skatteintäkten för kommunen uppskattas till drygt 32,9 miljoner kronor.

Annons

– Det betyder att turismen generar 20 297 kronor per invånare. Det är ingen annan kommun i Blekinge som kommer i närheten av likande siffror, säger fritids- och kulturchefen Ulf Bjälkenborn.

Vad är det som gör Sölvesborg till en turiststad?

– Festivalerna utgör en viktig del i att vi får turister till Sölvesborg, säger Ulf Bjälkenborn.

Sölvesborg är av tradition stor på camping, men Bjälkenborn hoppas att kommunen i framtiden blir större på hotell och Bed and Breakfast eftersom gäster som stannar över natten generellt spenderar mer pengar på orten.

Dessutom vill han förlänga sommarsäsongen från maj till september.

Hur har turismen utvecklats i Sölvesborg om fem år?

– Jag tror att campingen fortsätter att öka och att vi i framtiden har fler festivaler än vad vi har nu.

Sölvesborg har i dag fem campingar och det motsvarar en tredjedel av alla i Blekinge. Sölvesborg står för 31 procent av alla länets campingnätter.

Men Krister Kennryd, som drivet Tredenborgs camping sedan 2005 och som även är ordförande i Blekinge campingföretagare, tror inte att taket är nått för Sölvesborg.

– Den nya trenden är att allt fler bokar sina platser via nätet, antingen likalt eller via hemsidan camping.nu, säger han.

Annons

När det gäller önskemål på kommunen säger han:

– Vi efterlyser en större tydlighet från kommunens sida när det gäller reglerna för uppställning av husbilar. I dag finns inga regler hur länge och var man får stå utan det är lite vilda västern över det. Den enda reglering som finns är de parkeringsplatser där man måste ha en parkeringsskiva och får stå i högst två timmar.

Hur vill du att det ska vara?

– Jag tycker att man ska införa sex- eller tolvtimmarsregler som man gjort i många andra kommuner.

Ulf Bjälkenborn menar att det i nuläget inte finns några planer på att öka regleringen när det gäller husbilar.

– Jag tycker nog att det räcker med de regleringar som vi redan har.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons