Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sölvesborg satsar på fritidsgårdarna

SÖLVESBORG Sölvesborg går mot strömmen. Samtidigt som många kommuner lägger ner sina fritidsgårdar gör Sölvesborgs kommun tvärt om och satsningen har redan gett ett positivt resultat.
Sölvesborg • Publicerad 29 januari 2001

Efter en tid som försöksprojekt har Sölvesborgs kommun vid årsskiftet permanentat fritidsgårdsverksamheten, Arkivet, i källaren till Bokelundsskolan. Kommunledningen har också avsatt pengar för att starta en liknande verksamhet för ungdomar i Mjällby och på Listerlandet.

– Jag tycker det här är mycket positiva satsningar och man har redan märkt att det fått effekter som både är bra för ungdomarna och för kommunen i sin helhet, menar Ulf Bjälkenborn, som är turist- och fritidschef i Sölvesborgs kommun.

Annons

Under början av 1990-talet avvecklades de tre befintliga kommunalt drivna ungdomsgårdagarna som ersattes av liknande verksamheter i föreningsregi.

> Många försvann

Inledningsvis fungerade verksamheterna bra men efter hand avvecklades den ena fritidsgården efter den andra. Den enda som överlevt och fortfarande fungerar bra är den som drivs av hembygdsföreningen i Norje.

För några år sedan drabbades kommunen av jämförelsevis stora problemet med misshandel, skadegörelse och kriminalitet bland kommunens yngre tonåringar. Det var en av flera orsaker till att man från kommunens sida började se över vilka förebyggande insatser som borde sättas in för att vända treden på ungdomarnas negativa livsspiral.

> Bra resultat

Socialarbetaren och fältassistenten, Thomas Cervin, arbetar speciellt med inriktining på ungdomar i olika riskzoner. Han var med och la grunden för att öppna ett ställe där ungdomar fick chansen att träffas och umgås med varandra och där det samtidigt fanns vuxna utanför skolvärlden att etablera positiva kontakter med.

Det blev startskottet till Arkivet på Bokleundsskolan. Efter ett och ett halvt års prövotid har det blivit en permanent verksamhet i kommunen.

Under samma period som verksamheten funnits har bland annat kriminaliteten bland ungdomar i kommunen minskat.

Det positiva resultatet ger även Mjällbys ungdomar ett liknande ställe att besöka med start senare i vår.

Samtidigt som kommunen permanentar fritidsgården Arkivet och öppnar den nya verksamheten i Mjällby förlängs samarbetet med Ysane Norje hembygdsförening som framgångsrikt drivit en fritidsgård i föreningsregi under många år. De får 180 000 kronor i versamhetsbidrag av kommunen för att driva fritidsgårdsverksamhet tre dagar i veckan i Havsgården i Norje.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons