Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stal toppolitikers moped - döms till fängelse

Nyligen frigiven från fängelset stal en 41-åring en moped utanför Resecentrum. Nu döms mopedtjuven till två månaders fängelse.
SÖLVESBORG • Publicerad 1 april 2020
Här utanför Resecentrum stal 41-åringen mitt i lunchrusningen en mopeden och fotograferades av vittnen. Nu döms tjuven till fängelse.
Här utanför Resecentrum stal 41-åringen mitt i lunchrusningen en mopeden och fotograferades av vittnen. Nu döms tjuven till fängelse.Foto: Jörgen Klinthage

Det var den 7 januari i år vid lunchtid som 41-åringen stal en Moderat toppolitikers moped utanför Resecentrum. Stölden fotograferades av vittnen. Några dagar efter stölden blev 41-åringen utanför en affär i Sölvesborg konfronterad av ägaren som också tillkallade polis. 41-åringen valde då i tumultet att fly och överge mopeden, och ägaren fick därmed den tillbaka.

Flera skador hade skett på mopeden. 41-åringen har förklarat att han behövde moppen för att i första hand plocka delar från den till sin egen.

Annons

Mannen har bestridit yrkandet om skadestånd, men medgivet att betala ett icke specificerat belopp. 41-åringen har i förhör med polisen erkänt gärningen. Tingsrätten ansåg därför gärningen styrkt. Målet avgjordes i 41-åringens frånvaro.

Mannen var nyligen släppt från ett tidigare fängelsestraff och var villkorligt frigiven. Tingsrätten konstaterar att 41-åringen har återfallit i brott under pågående prövotid då han tidigare dömts för brott. Domstolen menar att det därför inte finns någon möjlighet att bryta den presumtion för fängelse som råder på grund av mannens återfall i brottslighet. Någon annan påföljd än ett nytt fängelsestraff kan därför inte komma i fråga, menar tingsrätten.

41-åringen döms till två månaders fängelse. Utöver det ska mannen även betala ett skadestånd på drygt 7 000 kronor till ägaren.

41-åringen förekommer under 42 avsnitt i belastningsregistret.

Jörgen KlinthageSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons