Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stenhårda säkerhetskrav under årets rockfestival

NORJE · Efter den tragiska olyckan vid Roskildefestivalen förra året, då nio festivalbesökare omkom, har man satsat extra hårt på säkerheten vid Sweden Rock Festival. Nykterhetskraven på säkerhetsvakterna är stenhårda och till och med på campingområdet har man sett över säkerhetsrutinerna.
Sölvesborg • Publicerad 7 juni 2001
? Efter Roskildefestivalen förra året satsar vi hårdare än någonsin på säkerhetsarrangemangen, säger Tony Balogh, pressansvarig vid Sweden Rock Festival.
? Efter Roskildefestivalen förra året satsar vi hårdare än någonsin på säkerhetsarrangemangen, säger Tony Balogh, pressansvarig vid Sweden Rock Festival.Foto: 

– Fokus hos arrangörerna har delvis flyttats från musiken till säkerheten under festivalen. Det är väl kanske både sunt och oundvikligt, säger Tony Balogh, pressansvarig vid festivalen.

Inför årets festival har arrangörerna tillsammans med Bo Albin, säkerhetsansvarig, gjort en riskanalys. Man har gått igenom flera tänkbara scenarion för att försöka bedöma var på området de största riskerna kan komma att finnas.

Annons

> Krav på publiken

För att försöka minska den vågbildning som brukar skapas i publikhavet ska man i år vara hårdare i stävjandet av så kallad crowdsurfing. Om någon i publiken fler än en gång ertappas med att surfa på publikens armar så är han eller hon inte längre välkommen på festivalområdet.

Under helgens festival kommer ungefär fyrtio poliser att tjänstgöra för att hjälpa till vid behov. Polisen kan kontinuerligt avlyssna arrangörernas interna radiokommunikation och kan snabbt ta sig in på området om det skulle uppstå en besvärlig situation.

Festivalbesökarna som bor på campingen är tvingade att passera den livligt trafikerade E22 på väg till och från konserterna. För att undvika att människor blir påkörda har man, precis som förra året, tillfälligt sänkt hastigheten till 30 km/h. Hastighetsbegränsningen kommer att gälla från torsdag kväll vid sextiden fram till söndag mitt på dagen.

På campingområdet kommer det att finnas brandmän som ser till att eldandet sker under någorlunda kontrollerade former. Utegrillar och småbrasor är naturligtvis tillåtet men några regelrätta bål kommer inte att få förekomma.

– Det kommer att finnas några brandmän på campingen från ungefär åtta på kvällen och åtta timmar framåt, berättar Tony.

> Brukar vara lugnt

Normalt sett betraktas Sweden Rock Festival som en relativt lugn festival med få bråk. Tony Balogh tror att det har att göra med att det är en högre medelålder på besökarna än på exempelvis Hultsfredsfestivalen.

– De vana, något äldre festivalbesökarna, sätter ribban för de som är på musikfestival för första gången, säger han.

Festivalen smygstartar i kväll och avslutas på lördag natt.

Mats Eriksson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons