Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stickprov visar på friska kor

SÖLVESBORG · En lantbrukare i Sölvesborgstrakten liksom övriga svenska bönder kan andas ut. De prover som skickats till Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala har visat att hans sex år gamla kossa nr 378 inte hade några förändringar tydande på galna kosjukan eller annat sjukligt tillstånd.
Sölvesborg • Publicerad 19 juni 2001

–Vi måste uppfylla EU:s kvot för att förhindra att galna kosjukan sprider sig. Vid minsta symptom gör vi därför ständigt sådana här provtagningar, berättar länsveterinär Gunnel Wittander.

I Sverige har man hittills varit förskonade från BSE-fall. Det har gjort att Veterinärkommittén i Bryssel i dagarna beslutat att Sverige tillsammans med Finland och Österrike vid normalslakt bara behöver göra 10.000 stickprovsundersökningar per år.

Övriga EU-länder är från 1 juli ålagda att ta BSE-prover på samtliga nötkreatur som är minst 30 månader gamla när de skickas till slakt.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons