Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tung miljonskuld för Bromölladagarna

BROMÖLLA Starkt kritiska mot att Bromölla kommun går i borgen för Föreningen Bromölladagarna, upphäver nu Länsrätten i Skåne beslutet.
Otillbörligt gynnande av enskild och jäv i beredningen av ärendet, lyder motiveringen.
Chockade står Föreningen Bromölladagarna plötsligt tyngda av en skuld på 1,3 miljoner kronor.
Sölvesborg • Publicerad 5 mars 2001

– Beskedet kom som en blixt från klar himmel, säger Carl-Egon de la Motte, ordförande i Föreningen Bromölladagarna.

Själv har han ännu inte tagit del av handlingarna från länsrätten och vill i nuläget inte ge några vidare kommentarer. Ändå antyder han att den uppkomna situationen kan få ytterst allvarliga följder för Föreningen Bromölladagarna och för dess medlemsföreningar.

Annons

Bakgrunden är den att storkonserten i juli med rockande trion Chuck Berry, Little Richard och Jerry Lee Lewis på Strandängen kom att innebära en stor ekonomisk förlust för arrangerande Föreningen Bromölladagarna.

> Överklagade beslutet

Bromölla kommun, som beviljat föreningen en förlustgaranti på 400.000 kronor, fattade i höstas ett beslut om att även agera som borgenär åt Föreningen Bromölladagarna vid ett banklån på 1,3 miljoner kronor i Ivetofta Sparbank. På detta vis skulle den kvarstående skulden täckas upp.

Efter att vänsterpartisten Sture Ljungquist överklagat kommunens beslut att gå in med en borgen, har Länsrätten i Skåne tagit upp ärendet. I domen hävs nu Bromölla kommuns borgensåtagande.

> Kommunalrådet jävigt

I första hand är det två punkter som Länsrätten i Skåne tagit fasta på. Dels beskrivs kommunalråd Christer Adelsbo som jävig vid beredningen av ärendet. Dels uppfattas Bromölla kommuns stöd till Föreningen Bromölladagarna vara så betydande att det måste betraktas som otillåtet gynnande av enskild.

I sin bedömning för länsrätten fram att Christer Adelsbo bevisligen haft intresse av att borgensåtagandet beviljades. Det beskrivs som ostridigt i målet att Christer Adelsbo är styrelsemedlem i Ifö Bromölla IF, som i sin tur är en av medlemsföreningarna i Föreningen Bromölladagarna, och att Christer Adelsbo dessutom är styrelseledamot i Ivetofta Sparbank. Oemotsägligt är att medlemmarna i Föreningen Bromölladagarna haft ekonomiskt intresse av att borgensåtagandet beviljades, påtalar länsrätten.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons