Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tvärstopp för oförändrat socialbidrag

SÖLVESBORG I ett ledarstick vädjade Sydöstrans chefredaktör Anders Hagquist i veckan till socialdemokraterna i Sölvesborg att låta barnbidragshöjningen märkas i plånboken för även de barnfamiljer som får socialbidrag. Men hans vädjan klingade ohörd vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde.
Sölvesborg • Publicerad 25 januari 2001

Det hjälpte inte att vänstern, kd, c, och fp ställde sig bakom Anders Hagquist och yrkade på att ge de fattiga barnfamiljerna en hundralapp extra i socialbidrag per barn.

Tillsammans med moderaterna var socialdemokraterna överens om att enbart följa riksnormen för socialbidragen och vann voteringen med 9-4.

Annons

– Socialbidragsnormen har tillkommit för att alla människor ska bli behandlade lika varhelst de bor i landet och få bort alla orättvisor, motiverade efteråt barn- och utbildningsnämndens ordförande Bengt Johnsson, s, varför man inte ville göra något avsteg från riksnormen.

Han tycker också att det känns orättvist att få bannor för att man följt det regelverk som regeringen och riksdag bestämt.

Barn- och utbildningnämnden i Sölvesborg tycks för övrigt bli tämligen ensam i Blekinge om att stelbent följa riksnormen. I Karlskrona, Karlshamn och Ronneby pekar det på att man tänker kompensera de fattiga barnfamiljerna medan Olofström ännu inte har tagit ställning till hur man ska göra.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons