Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tvist stoppar sommarpratare i radio

SÖLVESBORG · Radio Sölvesborg kommer inte att kunna sända några sommarpratare i år. En tvist om sändningstider med Sölvesborgs Fria Radio gör att en en fjortonårig tradition inte fyller femton.
Sölvesborg • Publicerad 29 juni 2001

I tisdags offentliggjordes namnen på de 23 sommarpratare som i Radio Sölvesborg traditionsenligt skulle göra program mellan tio och tolv på vardagarna. Som det ser ut i nuläget kommer Radio Sölvesborg inte sända överhuvudtaget på måndag och några sommarpratare blir det inte.

> Muntligt avtal

Annons

Det är kring innehållet i ett muntligt avtal som slöts i slutet av februari mellan Sölvesborgs Fria Radio(SFR) och Radio Sölvesborg, striden står.

Enligt Bosse Ohlsson på Radio Sölvesborg kom man överens om att under juli månad, göra ett undantag i sändningstiderna.

–Vi skulle få sända mellan 09.00-15.00 samt 20.00-24.00 på vardagarna under juli. När vi kom överens om hur vi skulle dela på sändningstiderna var det under förutsättning att juli månad skulle utgöra ett undantag, säger Bosse Ohlsson på Radio Sölvesborg.

–Vi var generösa när vi gav SFR gott om sändningstid under det övriga året och förutsatte att de skulle hålla avtalet, fortsätter Bosse.

> Förnekar

Benny Karlsson på SFR har dock en annan uppfattning:

–Vi har aldrig haft någon sådan överenskommelse, säger han. Vår styrelse sa nej till detta på ett tidigt stadium och det fick Bosse Ohlsson veta via mejl i början av maj.

– Sedan dess har jag inte hört något från Bosse Ohlsson förrän i går morse då han ringde och undrade vad vi höll på med, säger Benny Karlsson.

Benny Karlsson säger att de aldrig skulle släppa ifrån sig så bra sändningstid under en hel månads tid. Dessutom har de enligt honom sålt in reklamtid under juli månad och har flera andra planerade sändningar som inte går att ställa in.

> Tidstvist

Annons

På Radio &Tv-verket, som är beslutande instans i detta fall, säger man att man inte kan gå in och ändra i rådande sändningstider så länge det inte föreligger något skriftligt avtal.

Enligt Bosse Ohlsson har SFR ringt till Radio &Tv-verket nu i veckan och anmält att Radio Sölvesborg har för avsikt att bryta kontraktet genom ändra i de överenskomna sändningstiderna.

–De har medvetet väntat med att göra detta, säger Bosse Ohlsson. Nu är det bara en knapp vecka till sändningarna skulle ha börjat och även om tvisten går att lösa till vår fördel så kommer man inte hinna göra det före måndag.

Det sista ordet är knappast sagt i denna tvist. Men en sak är säker och det är att Radio Sölvesborg inte kommer att ha några sommarpratare i år.

Mats Eriksson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons