Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vad händer med Tingsrättshuset?

SÖLVESBORG Vad ska Sölvesborgs tingsrätts pampiga byggnad användas till när tingsrätten läggs ner från 1 juli?
– Vi har ännu inga direkta planer. Därför har vi tagit kontakt med kommunen för att få förslag till någon lämplig lösning, säger Bill Johnsson hos fastighetsbolaget Gallionen.
Sölvesborg • Publicerad 3 januari 2001

Han medger att det som försvårar användandet av tingsrättslokalerna är att det inte är tillåtet att göra hur som helst med arkitekten Gunnar Asplunds mästerverk. Både utvändigt och vissa delar av byggnaden inomhus är k-märkta.

– För att få veta vad vi får och inte får göra har jag i ett första skede tagit kontakt med länsstyrelsen och begärt att få en kopia på byggnadsminnesföreskrifterna, berättar Bill Johnsson.

Annons

Gallionen och representanter från kommunen med stadsarkitekt Jan Lagerås i spetsen har också kommit överens att om någon månad träffas för att diskutera olika alternativa lösningar.

– För tillfället har jag inte ett enda förslag att komma med, säger stadsarkitekten Jan Lagerås, som ändå säger sig ha gott hopp om att man till slut ska komma fram till en bra lösning.

Sölvesborgs tingsrätts byggnad har rönt stor internationell uppmärksamhet. Arktitekter från hela världen har vallfärdat till Sölvesborg för att med egna ögon få se Gunnar Asplunds skapelse som anses vara början till en helt ny era, den 20-talsklassicistiska stilen.

Förutom Sölvesborgs tingsrätt är Gunnar Asplund också pappa till bland annat Stockholms stadsbibliotek.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons