Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vägverket vann över kommunen

SÖLVESBORG Sölvesborgs kommun förlorade den avgörande striden mot Vägverket som krävt att kommunen ska ta över ansvaret för väghållningen för ett flertal vägsträckor inom kommunens gränser.
Sölvesborg • Publicerad 24 mars 2001

Det är regeringen som nu sagt nej till kommunens krav att Vägverkets tidigare beslut från våren 1999 borde rivas upp. Regeringens näringsdepartement motiverar sitt beslut att lämna frågan utan bifall med att de inte anser att några nya avgörande fakta framkommit i ärendet.

Det är snart två år sedan Vägverket fattade ett beslut om vilka vägar de anser att Sölvesborgs kommun ska ta över ansvaret för.

Annons

Redan 1988 fattade riksdagen ett beslut att det skulle göras en nationell översyn om väghållningsansvarets fördelning mellan staten och landets kommuner. 1990 genomförde Vägverket och alla Blekinges kommuner utom Sölvesborg förhandlingar som resulterade en justering av tidigare ansvarsfördelning.

> Fick vänta

Det planerade bygget av en ny motorvägsled för E22:an förbi Sölvesborg bidrog till att förhandlingen med Sölvesborg sköts på framtiden.

Förslaget som Vägverket tog fram sedan den nya motorleden invigts hösten 1996 innebar att kommunens ansvar för underhåll av det lokala vägnätet skulle utökas. Sölvesborgs kommun protesterade mot merparten av Vägverkets förslag. I stora drag gäller förhandlingarna anslutningar från den nya motorvägen liksom gamla E22:an från Svarta Led till länsgränsen i Valje. Det som blivit en stridbar fråga är vad som anses vara ett övergripande allmänt vägnät. Detta ska enligt regeringens beslut fortsättningsvis vara ett ansvar som ska ligga på staten.

Regeringens ställningstagande innebär att de anser att Vägverkets tolkning av gällande regler varit korrekta och därför bör innehållet i deras beslut kvarstå.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons