Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vandaler härjar på kyrkogården om natten

BROMÖLLA – Jag blir lika besviken varje gång något sånt här händer, säger Stefan Nilsson, kyrkogårdsansvarig i Ivetofta.
På tisdagsmorgonen upptäckte han att flertalet gravlyktor på nya kyrkogården under den gångna natten krossats.
Sölvesborg • Publicerad 31 januari 2001

Återigen har någon eller några nattetid härjat på nya kyrkogården vid Ivetofta kyrka i Bromölla.

Natten mellan måndagen och tisdagen krossade okända gärningsmän gravlyktor på sammanlagt 13 gravplatser. De förstörda lyktorna hade kastats ut kring gravplatserna på kyrkogården och det var så vandaliseringen upptäcktes på tisdagsförmiddagen. Händelsen är polisanmäld och rubriceras som brott mot griftefriden.

Annons

– Vad som också känns obehagligt är att en del av de gravplatser som nu utsatts för vandalisering också drabbades för ett år sedan, säger Stefan Nilsson.

Kontaktade anhöriga

En februarinatt i fjol ägde en liknande händelse rum på nya kyrkogården. Då krossades gravlyktor samtidigt som flera duvor som prydde gravstenar förstördes. Vidare ägde en omfattande vandalisering rum i Ivetofta för några år sedan när ett stort antal gravstenar vältes.

Stefan Nilsson arbetade på tisdagen med att städa upp efter vandalerna. Dessutom försökte han komma i kontakt med anhöriga som berörs av den aktuella skadegörelsen vid gravplatserna.

– Jag ringer för att berätta vad som hänt så att de inte ska riskera att få en obehaglig överraskning på kyrkogården. Många tar det inträffade väldigt hårt, berättar Stefan Nilsson.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons