Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Världen har tagit en paus

Samhället har nästan över en natt satts på paus, och vinstkrav byts utan vidare ut mot överlevnadsmål. Världen stannar och ändå inte. Ett virus satte plötsligt ett hack i världens ekonomiska motor.
Publicerad 14 april 2020
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: TT

Det blir annorlunda, men inte nödvändigtvis sämre. Alla kriser sätter sina spår. Kanske kommer vi inte att flyga till fjärran länder lika mycket som tidigare och affärsresenärerna kanske inte lägre i samma utsträckning behöver stå och trängas vid gaten.

Fysiska möten övergår till videolänk via Skype eller Zoom. Smarta, digitala och innovativa affärsmodellerna som legat i en byrålåda i väntan på att marknaden ska mogna får nu en chans.

Annons

Corna fortsätter att vända upp och ner på vardagen. Med blixtens hastighet har vi accepterat stora plötsliga förändringar för att mota pandemin. Nya modeord har dykt upp som beredskapslager och hemmasemester.

”Aldrig förr har så många i vårt moderna samhället fått promenaden som sin stora hobby. Häromkvällen gick jag som vanligt min runda i skogen intill där jag bor och slingan har numera utvecklats det rena motorvägen”
Jörgen Klinthage

Världen är drabbad av ett virus som inte känner några gränser. Samtidigt är det många som kommer att drabbas hårt av viruset och även ekonomiskt. Alla kriser sätter sina spår, men ger också en chans att reflektera.

Världen efter coronapandemin kommer inte se ut som den gjorde innan. Kanske får vi nu möjligheten att ändra på massor av klimatkorkade vanor. Sluta slänga fullt ätbar mat och ta bilen till gymmet.

Aldrig förr har så många i vårt moderna samhället fått promenaden som sin stora hobby. Häromkvällen gick jag som vanligt min runda i skogen intill där jag bor och slingan har numera utvecklats till rena motorvägen. Men visst det är trevligt. Nästan alla hejar och det känns som en enda stor familj.

Men samtidigt finns det något absurt i den sociala distanseringen. Någon råkar hosta i väntan på grönt ljus vid övergångsstället och alla flyr. Eller den skam som är förknippad med att köpa för många toarullar på en gång.

Ingen vet vem som kan vara smittad. Alla blir vi en del i ett jättestort coronaspel. Men livet är större än så och någonstans når det sin ände. Exakt hur coronakrisen kommer att förändra oss vet vi inte, men däremot att den kommer att göra det på ett eller annat sätt.

Jörgen KlinthageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons