Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Volontär grävde i historien

En mindre arkeologisk utgrävning i Siretorp är precis avslutad. Blekinge museum har lett grävningen och flera spännande fynd har gjorts med hjälp av ivriga volontärer.
Siretorp • Publicerad 2 september 2019
Bo Göran ”Jojje” Nilsson, volontär, gräver i det schakt i Siretorp som har öppnats för arkeologiska undersökningar.
Bo Göran ”Jojje” Nilsson, volontär, gräver i det schakt i Siretorp som har öppnats för arkeologiska undersökningar.Foto: Marcus Bernhardsson

Bo Göran ”Jojje” Nilsson från Sillnäs förverkligade en livsdröm när han via volontärskap var med och grävde fram ett par slipade stenyxor och en flintyxa i Siretorp. Fynden kan vara från bondestenåldern, cirka 3 000 år före Kristus.

– Det är fantastiska fynd som nu åter har kommit ovan jord, tycker Bo Göran Nilsson som är nybliven pensionär, och som tidigare har arbetat som elansvarig för Malmö stads fastigheter.

Två av tre yxor som hittades i samband med utgrävningen.
Två av tre yxor som hittades i samband med utgrävningen.Foto: Marcus Bernhardsson
Annons

Fyndplatsen där även flera eldstäder har grävts fram de senaste dagarna, är på kanten av en gammal stranddyna, vilken ligger i höjd med Grammahagsvägen. Området är en av regionens mest intressanta arkeologiska platser, enligt Carl Persson från Blekinge museum.

– Listerlandet är ett spännande område och ortsbefolkningen är mycket intresserad av vårt arbete och de fynd vi hittar, säger Carl Persson.

Det var Sölvesborgs energi och vatten som bekostade utgrävningen som har pågått de senaste två veckorna.

Marcus Bernhardsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons