Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

15-åringen kan frias – vill höja åldersgränsen

Den ryska konståkningsstjärnan Kamila Valieva tillåts tävla vidare i OS, trots dopningsmisstankar. Och det är inte säkert att 15-åringen får något straff – på grund av sin ålder.
Svenska konståkaren Nikolaj Majorov vill därför höja åldersgränsen i OS.
Konståkning • Publicerad 14 februari 2022
Nikolaj Majorov under OS i Peking.
Nikolaj Majorov under OS i Peking.Foto: Christine Olsson/TT

Valieva testade positivt för en förbjuden hjärtmedicin den 25 december. Först efter att Valieva varit med och tagit OS-guld i lagtävlingen kom provsvaret. Hon stängdes först av, men tävlingsförbudet hävdes. Det fick flera organisationer att överklaga till idrottens skiljedomstol Cas.

På måndagen beslutade Cas att Valieva ska tillåtas tävla vidare i OS. Beskedet från Cas har fått kritik, men läkaren och ordföranden i Antidoping Sverige, Åke Andrén Sandberg, håller inte med.

Annons

– Cas är vår högsta domstol och de har beslutat att hon får fortsätta tävla. Då måste vi lita på att de har fått tillräckliga uppgifter och är tillräckligt kloka för att se att det följer reglerna och att det då är rätt beslut, säger han.

Ta hänsyn till ålder

Rysslands antidopningsorganisation Rusada är ansvarig för att utreda om 15-åringen är skyldig till en dopningsförseelse. Läkaren och ordföranden i Sveriges antidopningsorganisation är inte säker på att Valieva kommer att straffas.

– Detta är en 15-årig flicka. De flesta 15-åringar har ingen aning om hjärtmedicin eller doping heller, utan det är sannolikt några runt henne som på något sätt har uppträtt oskickligt. Så jag kan förstå om det finns uppgifter som gör att hon befinns icke skyldig till det hela, säger Andrén Sandberg.

– Det står i reglerna att man ska ta särskild hänsyn till underåriga och förståndshandikappade, att de ska ha särskild behandling för att de inte kan förstå konsekvenserna eller kanske inte ens vet om att de fått något konstigt i sig.

Det andra som talar för att Valieva kanske frias, eller får ett väldigt kort straff, är att medicinen trimetazidin inte anses vara särskilt prestationshöjande.

– Det här medlet som hon fått är säkert väldigt dåligt som dopingmedel. Jag tittade på det häromdagen och inte en enda av de 1 168 vetenskapliga artiklar som finns om medlet handlade om prestationsförbättring när man ger det till friska människor, säger Andrén Sandberg.

– Å andra sidan: står det på listan så är det förbjudet.

Vill ha 18-årsgräns

Den svenske konståkaren Nikolaj Majorov, som slutade 21:a i herrtävlingen i OS, tycker att det "blir knasigt" när en 15-åring hamnar i sådana här problem. Han anser att åldern för att delta på OS bör höjas från 15 år.

– Ska man kalla sig senior i alla mästerskap bör man vara 18 år, tycker jag.

TT: Hur mycket skadar det här sporten?

– Jag kan bara säga att det ställer frågetecken. Skulle någon person fastna för dopning och man hittar en substans och den personen ändå får tävla, är det verkligen fair play då? undrar han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons