Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

450 miljoner väntas se CL-finalen

Runt 450 miljoner tv-tittare väntas se åtminstone en del av kvällens Champions League-final i fotboll. Detta trots att Real Madrid saknas.
Fotboll • Publicerad 10 juni 2023
Manchester City tränar inför Champions League-finalen.
Manchester City tränar inför Champions League-finalen.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Men bara en tredjedel, runt 150 miljoner, väntas följa hela matchen mellan Manchester City och Inter, har Europeiska fotbollsförbundet Uefa räknat ut.

Siffran är lägre än rekordet på 184 miljoner som såg Real Madrid besegra Atlético Madrid i 2014 års final och anses bero på att Real Madrid inte är med i finalen. Det spanska laget har en stor supporterskara runt om i världen. Mer än 200 länder tv-sänder fotbollsfinalen.

Annons

För ett år sedan vann Real Madrid finalen över Liverpool och då låg tv-publiksiffran på 166 miljoner. Samma lag möttes även 2018 och då såg 161 miljoner finalmatchen.

För två år sedan var det en helengelsk Champions League-final, mellan Chelsea och Manchester City (1–0) och då såg bara 91 miljoner finalen.

Tv-rättigheter för de tre europeiska klubblagsligorna för herrar, Champions League, Europa League och Conference League, har gett Uefa inkomster på motsvarande cirka 42 miljarder kronor den här säsongen. Manchester City väntas bli den klubb som tjänat mest på spel i Champions League med en utbetalning från Uefa på minst 1,4 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons