Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Appelgren tillbaka: "Lite prestationsångest"

Han kände sig som en spratteldocka i början. Men sammantaget ger Mikael Appelgren sig själv godkänt efter sin första landskamp på tre år.
Handboll • Publicerad 10 januari 2023
Mikael Appelgren jublar efter en räddning under genrepet mot Serbien.
Mikael Appelgren jublar efter en räddning under genrepet mot Serbien.Foto: Adam Ihse/TT

När skadeperioden var som tyngst fruktade Mikael Appelgren att handbollskarriären var över.

Men under hösten har han fått bra med speltid i tyska toppklubben Rhein-Neckar Löwen och när Glenn Solberg presenterade sin trupp till hemma-VM fanns "Äpplet" med på listan igen.

Annons

Hans första halvlek i genrepet mot Serbien på måndagskvällen (förlust 28–30) innebar första landskampen på tre år.

– Hög anspänning, hög puls, nervositet, debutkänsla. Det var många tankar som snurrade runt. Det kändes lite overkligt att stå där i mål igen inför en svensk publik, säger han efteråt.

33-åringen har inte spelat ett mästerskap sedan hemma-EM 2020. Sedan dess har axel- och knäskador hållit honom borta från landslagströjan.

Man hinner fundera en del då, konstaterar målvaktsstjärnan. Både på om det överhuvudtaget går att komma tillbaka och om det går att komma tillbaka till världstoppen igen.

– Ja, det tror jag blir lite normalt i den processen. Jag har ju varit borta väldigt länge och många tankar är okej när man varit inne och restaurerat ett knä och en axel som kanske inte känns helt hundra under resan, säger han.

"Fin insats"

Det började inte på bästa sätt för varken Appelgren eller Sverige i måndagskvällens match mot Serbien. Men efter tre raka serbiska mål hittade både han och hans medspelare in i matchen.

– Han kommer in och gör en fin insats. Han gör väl en åtta-nio räddningar, det är väldigt bra på 30 minuter. Det såg väldigt stabilt ut, lovordar förbundskapten Glenn Solberg.

– Jag tycker att det var en godkänd halvlek. Jag kom in i matchen efter lite spratteldocka i början. För att vara första matchen är det godkänt, säger Appelgren själv.

Hur det blir under VM, som för Sveriges del börjar mot Brasilien i Scandinavium i Göteborg på torsdag, återstår att se.

Glenn Solberg och landslagsledningen har valt att inte ha en uttalad förstamålvakt i VM. Och ingen uttalad tredjemålvakt heller.

Annons

– Vi har ingen ett, två, tre faktiskt. Vi har sagt att vi har en målvaktstrio som vi får värdera träning till träning och match till match, säger Glenn Solberg.

– Jag tycker att vi har sagt väldigt tydligt att vi har tre målvakter som vi vill utnyttja i hela mästerskapet och att vi tillsammans med dem lägger en bra plan för det.

"Utmanande resa"

I stället får Mikael Appelgren alltså konkurrera med de båda EM-målvakterna Andreas Palicka och Tobias Thulin på lika villkor.

– De är väldigt bra. Den konkurrenssituationen är väl lite som inför förra mästerskapet, att man har tre målvakter med, säger Mikael Appelgren.

– Jag ser det bara som en fördel att vi är tre väldigt bra målvakter.

TT: Hann du någonsin tvivla på att du skulle kunna komma tillbaka till ett mästerskap?

– Ja, absolut. Det går ju upp och ner. Samtidigt har jag känt att det inte funnits något annat jag velat än att komma tillbaka till landslaget.

– Resan hit har varit den mest utmanande resan jag har haft i livet på många sätt. Så att få prata om matcher, om att man spelat och inte bara prata om skador. Det är fantastiskt skönt.

Fakta: Den svenska VM-truppen

Målvakter: Andreas Palicka, Paris Saint-Germain, Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, Tobias Thulin, GOG.

Vänstersex: Hampus Wanne, FC Barcelona, Lucas Pellas, Montpellier.

Mittsex: Max Darj, Füchse Berlin, Fredric Pettersson, Fenix Toulouse, Oscar Bergendahl, TVB Stuttgart.

Högersex: Niclas Ekberg, THW Kiel, Daniel Pettersson, SC Magdeburg.

Vänsternio: Jonathan Carlsbogård, FC Barcelona, Eric Johansson, THW Kiel, Olle Forssell Schefvert, Rhein-Neckar Löwen.

Mittnio: Felix Claar, Ålborg, Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt,

Högernio: Albin Lagergren, Rhein-Neckar Löwen, Linus Persson, Nantes, Lukas Sandell, Ålborg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons