Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Australien vidare till VM-semifinal efter straffrysare

Australien är vidare till semifinal i hemma-VM. 0–0 efter full tid och förlängning innebar straffar. Väl där var det Australien som drog det längsta strået efter ett osannolikt straffdrama.
– Jag är så jäkla stolt, säger svenske förbundskaptenen Tony Gustavsson.
Fotboll • Publicerad 12 augusti 2023
De australiska spelarna firar efter att ha vunnit straffläggningen mot Frankrike.
De australiska spelarna firar efter att ha vunnit straffläggningen mot Frankrike.Foto: Tertius Pickard/AP/TT

Straffläggningen mellan Australien och Frankrike innehöll allt. Missar, omslagna straffar och räddningar.

Det dröjde till den tionde straffomgången innan Australien kunde säkra segern genom Cortnee Vines straff. Innan det hade totalt sju straffar missats och en fått slås om.

Annons

Australien hade chansen att säkra seger flera gånger om i straffläggningen, men det krävdes hela tre försök innan Vine klev fram och blev hjälte.

Australien vann till slut straffläggningen med 7–6, vilket innebär att man är i VM-semifinal för första gången någonsin för "The Matildas".

"Det handlar om hjärtat som bultar"

Efter säkrad semifinalplats gjorde Australiens svenske förbundskapten Tony Gustavsson en känslosam intervju i Viaplay.

– Modet de visade i dag – otroligt. Jag har vunnit medaljer innan, men jag sa till laget före matchen: det handlar inte om medaljen runt halsen. Det handlar om hjärtat som bultar bakom. Och hjärtat som slog i laget, och i det här landet, i dag det var otroligt.

Han fortsatte:

– Just nu bryr jag mig inte om den här matchen, jag bryr mig om det här laget. Får jag springa iväg och fira och njuta nu?

Båda lagen missade öppet mål

Trots flera stora chanser åt bägge håll under ordinarie tid lyckades inget av lagen spräcka nollan på Brisbane Stadium.

I den första halvleken missade Frankrikes Maëlle Lakrar ett superläge då hon fick öppet mål från bara någon meter. Men den 23-årige försvararen fick snedträff och bollen seglade utanför målet.

En stund senare var det Australiens Mary Fowlers tur att bränna då målet stod öppet. Den gången hann franska försvararen Elisa De Almeida dit i sista stund och räddade skottet strax framför mållinjen.

I semifinal för Australien väntar vinnaren mellan England och Colombia.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons